Hoe verwijder je een sticker? calender 31-07-2023 time 4 minuten leestijd

Hoe verwijder je een sticker?

Stickers maken is een ontzettend handige en effectieve manier om bijvoorbeeld je naamsbekendheid te vergroten of een actie extra aandacht te geven. Wil je ze - om wat voor reden dan ook - verwijderen, dan kan dat voor problemen zorgen. In dit blog geven wij je een aantal tips die jou kunnen helpen met het veilig en goed verwijderen van stickers.

Stickers verwijderen van glas en ramen

Raamstickers plakken over het algemeen erg goed en blijven ook voor langere tijd goed zitten. Handig als dat de bedoeling is natuurlijk, maar het verwijderen gaat niet altijd even makkelijk. Maar met de juiste methode zijn ook deze stickers eenvoudig te verwijderen.

Door de sticker te verwarmen met een föhn, zorg je ervoor dat de lijmlaag zachter wordt en dus minder goed hecht. Het makkelijkst is om bij een hoekje te beginnen. Vanuit dit beginnetje kun je verder werken en zo het hele exemplaar loshalen. Blijf föhnen en het materiaal warm houden en het zal in de meeste gevallen niet al te veel problemen moeten opleveren. Plakt het drukwerk al wat langer op het glas of de ramen? Dan kan het zijn dat het materiaal breekt. Geen paniek, je kunt gewoon rustig verder gaan en weer een nieuw hoekje losmaken.

Verfkrabbers worden ook regelmatig ingezet. Wij zijn hier zelf minder fan van, omdat het makkelijk voor beschadigingen kan zorgen. Lukt het ook zonder, laat de verfkrabber dan achterwege. Lukt het echt niet en wil je deze toch gebruiken? Doe dat dan extra voorzichtig om onherstelbare krassen en beschadigingen te voorkomen.

Stickers verwijderen van gelakte of geverfde ondergronden

Gelakte en geverfde ondergronden zijn over het algemeen kwetsbaarder dan bijvoorbeeld glas of kunststof. Je wilt de ondergrond niet beschadigen, maar toch de sticker verwijderen zonder resten achter te laten.

Ook hiervoor geldt dat het gebruik van een föhn erg goed helpt. De warmte zorgt ervoor dat de lijmlaag zachter wordt en hierdoor dus zijn plakkracht verliest. In de meeste gevallen kun je hierna voorzichtig de sticker lostrekken en deze zo verwijderen. Het kan zijn dat het materiaal breekt. Hier is weinig aan te doen. Je kunt het ritueel gewoon herhalen en zo de muur helemaal stickervrij maken.

Belangrijk: gebruik op gelakte of geverfde ondergronden NOOIT terpentine of stickerverwijderaar. Deze middelen zijn vrij agressief en tasten de lak of verf aan. De laatste lijmresten kun je eventueel wel verwijderen met een beetje wasbenzine of lampenolie.

Stickers verwijderen van kunststof

Ook voor het verwijderen van stickers op kunststof is een föhn onmisbaar. Verwarm het materiaal en je ziet al snel dat de lijmlaag en het materiaal soepeler wordt en gemakkelijk los te halen is. Door een hoekje los te trekken en voorzichtig los te trekken terwijl je blijft verwarmen, is de sticker goed te verwijderen. Zorg wel dat de föhn het materiaal niet té warm maakt. In dat geval wordt niet alleen de lijm zacht, maar zal ook het kunststof zacht(er) worden en kunnen vervormen. Maar over het algemeen is het kunststof erg stevig, kan tegen een stootje en zal niet zomaar smelten en vervormen.

Papieren stickers verwijderen

Het materiaal van de papieren stickers is minder sterk dan bijvoorbeeld vinyl stickers. Tijdens het verwijderen is de kans op scheuren dan ook een stuk groter. Het in één geheel verwijderen zal dan hoogstwaarschijnlijk ook niet lukken. Net als bij de andere ondergronden, is ook hier het magische woord ‘warmte’.

Richt de föhn op het materiaal. De warmte zorgt ervoor dat de lijm vloeibaar wordt en dus niet meer zo sterk plakt. Vervolgens kun je het papier voorzichtig lostrekken. Zoals gezegd is het goed mogelijk dat je telkens klein(er)e stukjes verwijderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is helaas ook niet te voorkomen.

Let op: zorg dat de föhn niet te warm staat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat - in het ergste geval - het papier begint te smeulen of zelfs te branden.

Lijmresten verwijderen

Bij het verwijderen van stickers zullen er in veel gevallen lijmresten achterblijven. Deze lijmresten verwijderen is erg eenvoudig. Er zijn een aantal methodes voor die je goed kunt gebruiken.

Een veel gebruikte en ook zeker een effectieve manier is stickerverwijderaar. Deze is echter niet geschikt voor de meeste kunststoffen of geverfde ondergronden. De stickerverwijderaar is vrij agressief en kan de kleuren onherstelbaar aantasten en beschadigen. Op deze delicate ondergronden werkt plantaardige olie vaak ook prima. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie of kokosolie. Wees wel voorzichtig, want hierbij kunnen vetvlekken achterblijven.

Andere opties zijn een sopje met mild afwasmiddel en schilderstape. De eerste optie werkt voornamelijk bij de minder sterke lijmresten van bijvoorbeeld de indoor stickers. Het schilderstape plak je stevig op de lijmresten die je wilt verwijderen en trek je er vervolgens snel af. Dit kun je meerdere keren herhalen, tot de ondergrond helemaal schoon is.

Welke optie je ook gebruikt, probeer het eerst uit op een niet-zichtbaar stukje ondergrond. Zo voorkom je beschadigingen en/of vlekken die direct in het zicht zitten.


Zo, nu je alle stickers netjes heb kunnen verwijderen is het hoog tijd voor nieuwe exemplaren! Naar wat voor soort je ook op zoek bent of waar je ze ook voor wilt gebruiken, bij ons vind je drukwerk in alle soorten en maten.