PMS drukwerk: wat is het, wat zijn de voordelen?
Wanneer je op zoek bent naar drukwerk dat altijd consistent is, kom je wellicht de term 'PMS drukwerk' tegen. Dit is een kleurensysteem dat kleurvastheid garandeert, wat vooral ideaal is voor bedrijven die hun huisstijl willen waarborgen en op zoek zijn naar drukwerk waarbij geen kleurverschillen optreden. In deze blog duiken we dieper in op wat PMS drukken precies inhoudt, wat de verschillen zijn met CMYK en hoe je de keuze maakt tussen CMYK en PMS drukwerk.
Wat bedoelen we met ‘PMS drukwerk’ of ‘Pantone drukwerk’?
Het gedeelte ‘PMS’ in ‘PMS drukwerk’ staat voor Pantone Matching System, een kleurcodering die drukkers wereldwijd gebruiken. Dit systeem werd ontwikkeld door Pantone, een bedrijf dat gespecialiseerd is in kleurbeheer – vandaar dat we soms ook wel spreken van ‘Pantone drukwerk’. PMS zorgt ervoor dat iedere kleur een unieke code heeft, waardoor de drukker altijd precies dezelfde kleur kan reproduceren.
Bij PMS drukken worden de unieke kleuren gemengd vóór ze op het materiaal geprint worden. De kleuren worden dus vooraf samengesteld, en niet tijdens het drukken nog opgebouwd uit verschillende basiskleuren. Dit zorgt ervoor dat er geen verrassingen ontstaan in de kleurweergave, en dat het resultaat bij PMS drukwerk altijd is zoals je verwacht.
Het verschil tussen CMYK en PMS kleuren drukken
CMYK of PMS kleuren drukken: hoe zit dat nu precies, en wat is het verschil? Dat zullen we je uitleggen.
CMYK staat voor de vier basiskleuren die samen vrijwel alle kleuren kunnen creëren: Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Door deze kleuren te mengen, kun je een breed scala aan tinten en schakeringen maken. Dit is handig voor drukwerk met veel kleuren, zoals foto’s en illustraties. Het nadeel van CMYK is echter dat de kleuren niet altijd exact hetzelfde zijn bij iedere drukgang. Dit betekent dat er kleine kleurverschillen kunnen optreden, vooral als je na een langere tijd een herdruk laat maken.
PMS drukwerk werkt anders. Zoals eerder genoemd, wordt bij PMS een specifieke kleur gekozen uit een vooraf bepaald kleurenpalet. Deze kleur wordt niet opgebouwd uit basiskleuren, maar is vooraf al gemengd. Het grootste voordeel hiervan is dat je altijd zeker bent van een consistent kleurresultaat. Dit is vooral ideaal voor bedrijven die hun merkidentiteit willen waarborgen. Denk hierbij aan visitekaartjes, briefpapier en enveloppen, waar kleurconsistentie essentieel is.
Kort samengevat: CMYK is ideaal voor full-colour drukwerk zoals flyers en posters, terwijl PMS de voorkeur heeft bij minder veelkleurige projecten waarbij kleurconsistentie juist wel van het grootste belang is.
Let op: PMS kent beperkingen!
Eén belangrijk punt dat CMYK en PMS tot slot van elkaar onderscheidt, en dat we zeker apart moeten benoemen, is dat we met CMYK álle kleuren kunnen drukken.
PMS drukwerk daarentegen kan in maximaal 3 kleuren tegelijkertijd worden uitgevoerd.
Voor foto’s en andere full-colour afbeeldingen is PMS dus níet geschikt.
De invloed van verschillende materialen op PMS drukwerk
Hoewel PMS kleuren altijd consistent zijn, kan het drukmateriaal een invloed hebben op hoe de kleuren uiteindelijk ogen. Papier is er in veel soorten en varianten, en niet elk type papier heeft dezelfde invloed op je PMS drukwerk. Zo kan een kleur op glanzend papier helderder ogen dan op mat papier, simpelweg omdat het licht anders reflecteert.
Kies je voor milieuvriendelijke papiersoorten zoals biotop, dan kunnen de kleuren bijvoorbeeld iets doffer lijken. Dit komt door de licht gelige ondertoon van dit materiaal. Hoewel de kleur zelf niet verandert, kan het dus wel anders overkomen voor het oog. Wil je PMS kleuren drukken, dan is het dus altijd belangrijk om goed na te denken over de keuze van het materiaal, zeker als kleurconsistentie belangrijk is voor je huisstijl. Het is altijd aan te raden om proefdrukken te laten maken op verschillende materialen, zodat je het resultaat kunt zien voordat je een definitieve keuze maakt.
CMYK of PMS?
Nu je het verschil weet tussen CMYK en PMS, rijst de vraag: welke techniek is de juiste keuze voor jouw drukwerk? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van je drukwerk en de kleurvereisten.
CMYK is ideaal voor drukwerk met veel kleuren en foto’s. Flyers, posters en brochures komen goed tot hun recht met deze techniek. Omdat CMYK uit vier basiskleuren bestaat, kun je vrijwel elke kleur samenstellen. Wel moet je rekening houden met de mogelijkheid van kleine kleurafwijkingen tussen verschillende drukgangen.
PMS is daarentegen de perfecte keuze voor huisstijldrukwerk. Bedrijven die een sterke merkidentiteit willen waarborgen, kiezen vaak voor PMS vanwege de kleurvastheid. Je kunt er zeker van zijn dat je logo en andere huisstijlelementen er altijd hetzelfde uitzien. Het nadeel van PMS is dat het niet geschikt is voor drukwerk met meer dan 3 aparte kleuren, zoals foto’s. Voor dergelijke projecten is CMYK de enige geschikte keuze.
Als vuistregel kun je zeggen dat PMS drukwerk ideaal is voor bijvoorbeeld visitekaartjes, enveloppen en briefpapier, terwijl CMYK beter geschikt is voor kleurrijke ontwerpen zoals folders of posters.
Alles over PMS drukwerk in conclusie
PMS drukwerk is dé keuze als je op zoek bent naar kleurvastheid en consistentie, vooral voor huisstijl- en logo-elementen. Door gebruik te maken van het Pantone Matching System ben je er zeker van dat jouw bedrijfsidentiteit altijd herkenbaar blijft, ongeacht hoe vaak je je drukwerk opnieuw laat maken. Hoewel CMYK een breed scala aan kleuren biedt, kan het niet altijd dezelfde kleurnauwkeurigheid bewerkstelligen als PMS.
Bij het kiezen van een druktechniek is het belangrijk om goed na te denken over je wensen: wil je full-colour drukwerk of consistentie in een klein aantal specifieke kleuren? Door de juiste techniek en het juiste materiaal te selecteren, zorg je ervoor dat je drukwerk altijd perfect aansluit bij jouw wensen.
Bij Reclameland staan we klaar om je te helpen het beste resultaat te realiseren, waar je behoeften ook liggen. Zowel je CMYK- als je PMS drukwerk is bij ons in goede handen.
Nog meer verhalen
Wij raken niet uitgepraat