Alles wat je moet weten over lettercontouren calender 13-01-2023 time 3 minuten leestijd

Alles wat je moet weten over lettercontouren

Wanneer je drukwerk bestelt, wil je natuurlijk dat jouw ontwerp zo mooi mogelijk geprint wordt. Wist je dat je zelf een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van je print? Er zijn namelijk een aantal onderdelen van je ontwerp die van invloed zijn op de kwaliteit. In dit blog vertellen we je meer over lettercontouren en wat dit voor jouw ontwerp betekent.

Lettercontouren, wat zijn dat?

Lettercontouren kun je ook kennen als outlines. Lettercontouren zijn, kort uitgelegd, teksten die zijn omgezet naar afbeeldingen. Dit klinkt misschien gek, want afbeeldingen zijn foto’s en illustraties. Teksten bestaan uit letters en leestekens en die vallen niet onder de noemer “afbeeldingen”. Toch? We leggen graag aan je uit waarom teksten dan tóch afbeeldingen kunnen zijn, en waarom dit zo belangrijk is voor je drukbestand.

Vele verschillende lettertypes

Wanneer je een tekst schrijft in een ontwerpprogramma, maak je gebruik van een lettertype (ofwel font). Een lettertype bestaat uit een bestand waarin alle specificaties van het lettertype staan. Het gehele ontwerp voor alle letters, van A tot Z, én alle leestekens, staat in dit bestand beschreven. Dankzij het lettertype bestand weet jouw ontwerpprogramma hoe jouw tekst eruit moet zien.

Tegenwoordig heb je enorm veel keuze als het gaat om lettertypes. En die enorme keuze is niet voor niets! Lettertypes geven vorm aan je tekst en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van je verhaal. Een sierlijk font versterkt het luxe gevoel, terwijl een groots lettertype met schreef je tekst een bepaalde status meegeeft. In elk tekstprogramma staan een aantal standaard lettertypes toegevoegd. Dit zijn klassiekers waaronder Times New Roman, Arial en Helvetica. Soms passen deze standaard fonts niet bij je ontwerp. In zo een geval kun je eenvoudig en snel een nieuw en uniek lettertype downloaden, zoals op DaFont. Hoe leuk is dat?!

lettertypes

Het belang van lettercontouren

Doordat er tegenwoordig zo enorm veel lettertypes beschikbaar zijn, is het omzetten van je tekst naar lettercontouren erg belangrijk. Om een font te kunnen lezen, is het bestand van het font nodig. Bij het opmaken van een ontwerp staat het lettertype bestand op jouw PC of Mac. Je ontwerpprogramma begrijpt daardoor hoe het door jou gekozen lettertype eruit moet zien. Hier is nog niks aan de hand! Bij het opslaan en exporteren van je ontwerp voeg je echter niet automatisch je font toe aan het ontwerp. Dit kan als gevolg hebben dat degene die jouw ontwerp tot drukbestand verwerkt, geen toegang heeft tot dezelfde lettertypes. Geen toegang betekent geen informatie over het font en dus geen idee hoe je ontwerp er exact uitziet. De teksten worden in zo een geval omgezet naar een standaard lettertype. En dat is zonde! Daarom adviseren wij je om altijd je tekst om te zetten naar lettercontouren.

Je tekst omzetten naar lettercontouren, zo doe je dat

Het omzetten van je tekst naar lettercontouren is gelukkig niet ingewikkeld. Met slechts een paar klikken heb je het al geregeld! Belangrijk om te weten is dat je enkel in grafische ontwerpprogramma’s, zoals Adobe InDesign en Illustrator, teksten kunt omzetten naar outlines.

In 3 stappen zet je jouw teksten om naar lettercontouren:

1: Check je tekst op schrijf-, grammatica- en spelfouten. Zodra je tekst is omgezet naar outlines kun je de tekst namelijk niet meer gemakkelijk aanpassen.
2: Selecteer je tekst.
3: Klik in het menu op Tekst (of Type), en daarna op Lettercontouren (of Outlines).

Zo makkelijk is het!

lettercontouren


Een mooie print heeft een mooi drukbestand nodig. Er zijn tal van factoren in je ontwerp die van invloed zijn op de kwaliteit van je print. Meer weten? We geven je alle tips waarmee jij een perfect drukbestand vormgeeft!