Hoe bereken ik de rugdikte van mijn boek calender 02-10-2017 time 2 minuten leestijd

Hoe bereken ik de rugdikte van mijn boek

Oktober is boekenmaand! Je productassortiment zet je stevig op de kaart met een eigen catalogusboek. Als je zo’n boek laat drukken , is het van belang dat je ontwerpbestand aan de juiste specificaties voldoet. Bij boeken hebben we het dan over termen als rugdikte. Om deze vakterm te verduidelijken, lichten we deze graag voor je uit in dit blog!


Welke cover kies ik voor mijn boek?

Als je een bedrukt boek wil bestellen, is het aan jou of je gaat voor een boek met een harde omslag (hardcover) of een boek met een zachte omslag (softcover). Het grote verschil tussen deze twee covers is dat een hardcover iets steviger/dikker is dan een softcover. Dat is het dan ook. Beide covers worden namelijk altijd mat of glans gelamineerd voor een hogere krasbestendigheid dus meer grote verschillen zijn er niet tussen deze covers.

cover-hoe-bereken-ik-de-rugdikte-van-mijn-boek


rugdikte-hoe-bereken-ik-de-rugdikte-van-mijn-boek

Wat is de rugdikte van mijn boek?

Het klinkt heel logisch. Als je gaat voor een hardcover is de rugdikte breder dan wanneer je kiest voor een softcover. Dat gaat natuurlijk ook op als je kiest voor een dikker en zwaarder papiersoort. Samengevat hangt de dikte van de rug af van het aantal pagina’s in combinatie met het papiersoort. Voor het gemak hebben we de rugdiktes per formaat boek, aantal pagina's en papiersoort voor je uiteengezet. Je vindt deze informatie op onze werktekeningen en templates pagina, zodat je heel makkelijk kunt checken wat de rugdikte van jouw boek is.


Hoeveel pagina’s telt mijn boek?

Belangrijk om te weten is dat de telling van het aantal pagina’s van je boek begint bij de voorkant van je cover. Je cover is dus eigenlijk pagina 1 en de binnenkant van de cover pagina 2. De binnenkant van de cover van de achterzijde van je boek is de een-na-laatste pagina en de achterzijde van de cover de laatste pagina. Als je boek bijvoorbeeld 64 pagina’s heeft, heb je 60 pagina’s binnenwerk. Aan de slag!

paginas-hoe-bereken-ik-de-rugdikte-van-mijn-boek


Nu jij alles weet van rugdikte en de andere specificaties voor het drukken van een boek, kan je aan de slag gaan! Maak het een bestseller! (Of gewoon een mooi boek naar jouw smaak). Heb je verder altijd al willen weten hoe wij boeken drukken? Lees dan snel ons blog over boeken drukken!