Hoe kies ik de juiste poster? calender 22-10-2015 time 3 minuten leestijd

Hoe kies ik de juiste poster?

Posters laten drukken kan in verschillende soorten en maten. Fijn zoveel keuze, maar welke zijn dan geschikt voor jou? In deze blog lees je waarover je na moet denken voordat je jouw posters bestellen kan. Er zijn een hoop keuzes en stappen, daarom helpen we jou met de vier meest gestelde vragen. Na het lezen van deze blog weet je precies waarover je moet nadenken en is de perfecte poster in een handomdraai gemaakt!


Hoeveel posters heb ik nodig?

Hoeveel posters je nodig hebt is afhankelijk van hoe jij de posters wilt inzetten. Hoe groot is de campagne waarvoor je de posters wilt gebruiken? Is het in eigen omgeving? Alleen binnen de zaak? Door de hele provincie? Of is het zelfs landelijk? Naar aanleiding van die keuze is het mogelijk om een schatting te maken van de hoeveelheid posters die jij nodig zult hebben en te bepalen of je een kleine oplage posters of grote oplage posters zult moeten bestellen. Een kleine oplage posters zijn 50 of minder en worden digitaal gedrukt. Een order van 100 posters of meer is een grote oplage posters, en wordt op de offset drukpers geproduceerd. Offset posters zijn zelfs dubbelzijdig te bedrukken!

Welk formaat poster kies ik?

Daarna komt de keuze in afmetingen van de poster. Het formaat van de poster hangt onder andere af van het ontwerp en de plek waar de poster te hangen komt. Vooral de tekstgrootte heeft invloed op het meest ideale poster formaat. Zo zijn er richtlijnen voor de grootte van de tekst op een poster. Voor jouw poster, denk aan de afstand waarop mensen de poster zullen zien. Wil je bijvoorbeeld dat de titel van je poster vanaf 10 meter leesbaar is, dan is de beste lettergrootte hiervoor 236 pt. Zullen de mensen veel dichterbij de poster komen, dan kan met een afstand van 2 meter gebruik gemaakt worden van een lettergrootte van 47 pt. Posters kunnen op elk formaat gemaakt worden, de keuze is reuze!
leesafstand-hoe-kies-ik-de-juiste-poster
Vind je het nu lastig om te bedenken welk formaat handig is, de meest gekozen poster is de A2 poster. De A2 poster heeft een formaat van 42 bij 59,4 centimeter. Door een poster te drukken op A2 formaat zal je opvallen van een afstand en breng je jouw boodschap goed onder de aandacht van de klant. Een kleine tip van ons voor jou.

Welke materiaalsoort heeft mijn poster nodig?

Dan komt de vraag op welk materiaal de posterontwerpen gedrukt moeten worden. Dit wordt ook bepaald door meerdere factoren. Zo is het nogmaals belangrijk om te weten op welke locatie de poster te hangen komt. Posters voor buiten kunnen het beste van blueback papier zijn, deze is watervast. Ook is het type poster van invloed op de ideale materiaalsoort. Zo heeft Reclameland voor fotoposters van een kleine oplage, speciaal fotopapier zodat jouw foto’s er super scherp op zullen staan!

Als je twijfelt over de juiste papiersoort, dan kun je onze drukwerkvoorbeelden gratis aanvragen. Hierin vind je een overzicht van de meest voorkomende papiersoorten, zodat je deze persoonlijk kunt zien en voelen.

Poster afwerken?

Met de keuzes in de afwerking kan je een poster extra laten glimmen, mat maken en verstevigen. Let op! Dit kan alleen bij de zwaardere papiersoorten. Posters lamineren is de stevigste afwerking. Er wordt een matte of glanzende kunststof laag aangebracht over de posters. Hierdoor krijgen ze een extra matte of glanzende look. Bovendien zijn de posters zo beter beschermd tegen beschadigingen.


Dat was de laatste keuze die je hebt moeten maken. Je weet nu precies hoe je de juiste persoonlijke poster samen kan stellen. De allerlaatste stap die je nog moet zetten is het bestellen!