Hoe kun je zelf een verjaardagskalender maken? calender 14-09-2022 time 3 minuten leestijd

Hoe kun je zelf een verjaardagskalender maken?

Een verjaardagskalender vind je in eigenlijk ieder huis wel. Handig om snel en overzichtelijk te hebben wie er wanneer jarig is. Zo vergeet je nooit meer een belangrijke verjaardag. Maar hoe maak je nou zo een verjaardagskalender? En wat zijn belangrijke punten waar je op moeten letten? Wij geven je in dit blog antwoord op die vragen!

Zorg voor goede kwaliteit foto’s

De verjaardagskalender is iets dat je voor jaren kunt gebruiken op welke plek dan ook. Je kunt er dan ook maar beter voor zorgen dat het iets dat je met trots aan de muur hangt. Dat geldt ook zeker voor kwaliteit van de foto’s. Wij raden voor de foto’s minimaal 300 dpi aan. Dpi staat voor dots per inch, oftewel het aantal pixels per inch. Hoe meer pixels er op een inch staan, des te scherper wordt de afbeelding. Voor drukwerk dat je van dichtbij bekijkt, zorgt die 300 dpi ervoor dat je de afbeelding helder en duidelijk ziet.

Van RGB naar CMYK

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar er zijn verschillende ‘formaten’ waarop je je drukbestand aan kunt leveren. Veel foto’s zijn opgebouwd uit RGB kleuren. RGB kleuren zijn opgebouwd uit rood, geel en blauw en werken altijd samen met een lichtbron. Denk aan bijvoorbeeld je tv of beeldscherm. Deze kleuren zijn niet geschikt om te drukken. Hiervoor heb je het kleurprofiel CMYK nodig. Wil je dus jouw verjaardagskalender drukken, dan kun je deze het beste aanleveren in CMYK. Zo weet je zeker dat de kleuren overeenkomen met jouw aangeleverde drukbestand.

Kies een thema of onderwerp voor je verjaardagskalender

Wanneer je een pagina per maand neemt, bestaat je verjaardagskalender uit 12 of 13 (inclusief cover) pagina’s. Je kunt er voor kiezen om iedere pagina als een afzonderlijke pagina te zien. Maar wat als je de verjaardagskalender nou eens als geheel ziet en er een overkoepelend thema of onderwerp aan hangt? Vaak wordt het hier een stuk rustiger van. Je kunt denken aan foto’s uit dezelfde reeks. Of foto’s met hetzelfde onderwerp. Ook met een veel breder ‘thema’ als bijvoorbeeld kleur kunnen al helpen. Zo kun je bijvoorbeeld blauwe elementen of accenten op iedere pagina terug laten komen. Op die manier zorg je eenvoudig voor eenheid in je ontwerp.

Genoeg ruimte voor namen

Wat is het allerbelangrijkste van een verjaardagskalender. Juist, dat zijn de namen bij de verjaardagen. Zorg dan ook dat je voldoende ruimte hebt om namen in te vullen. Niet alleen één naam, maar het kan bijvoorbeeld ook heel goed dat er meerdere mensen op dezelfde dag jarig zijn. Om het toch op een enigszins fatsoenlijke manier op te kunnen schrijven, heb je wel wat extra ruimte nodig. Ook een effen en - bij voorkeur - lichte ondergrond, dragen ook bij aan het goed en duidelijk op kunnen schrijven van de namen.

Houd je ook rekening met het papiersoort? Een heel glad papiersoort zorgt er namelijk voor dat deze minder goed beschrijfbaar is. Gebruik je papier met een open structuur voor je verjaardagskalender, kun je sowieso met zowel pen als potlood aan de slag.

Gratis verjaardagskalender template

Zelf geen zin om de verjaardagskalender helemaal vanaf scratch af aan te maken? Geen zorgen, speciaal voor jou hebben wij verschillende templates gemaakt. Deze templates kun je gratis downloaden en openen in onder meer Illustrator, InDesign of CorelDRAW. Hiermee hoef je niet alles helemaal zelf te maken, maar kun je toch een verjaardagskalender met je eigen ontwerp laten drukken. Ideaal toch?

Of je de verjaardagskalender op de wc hangt of juist een plek in een klaslokaal geeft: met het juiste ontwerp is het altijd een aanwinst aan de muur!