Hoe maak je een mooie kerstkaart? calender 02-11-2022 time 3 minuten leestijd

Hoe maak je een mooie kerstkaart?

De periode rond kerst is dé tijd van het jaar om de mensen in je omgeving te bedanken voor afgelopen jaar. Wat is er leuker om dat met een kerstkaart te doen? Je kunt een standaard kerstkaart uit de winkel kopen, maar het is natuurlijk nog leuker om een persoonlijke kaart te versturen (en te ontvangen)! Maar hoe ontwerp je nou een mooie kerstkaart? In dit blog leggen we aan de hand van 4 stappen uit hoe jij dit jaar mooie en succesvolle kerstkaarten kunt versturen.

Stap 1: gevouwen of ongevouwen kerstkaarten

De eerste stap van het bestellen van gepersonaliseerde kerstkaarten is een keuze maken tussen gevouwen en ongevouwen kerstkaarten. Heb je een korte boodschap voor de ontvanger? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ongevouwen kerstkaart. Bij een ongevouwen kerstkaart kun je 2 zijdes voorzien van een bedrukking, namelijk de voor- en achterzijde. Heb je meer ruimte nodig voor je boodschap? Ga dan voor een gevouwen kerstkaart. Een groot bijkomend voordeel van een gevouwen kerstkaart is dat de kaart op zichzelf kan blijven staan. Tot voor kort werden de gevouwen kerstkaarten het meest besteld. Tegenwoordig kiezen meer mensen voor de ongevouwen kaart.

Stap 2: kies het juiste materiaal voor de kerstkaart

Papier is tastbaar. Je kunt ervoor kiezen om jouw kerstkaart digitaal te versturen. Dit is makkelijk, snel en vooral: gratis. Maar een digitale kerstgroet is ook onpersoonlijk. Want zeg nou zelf, het is toch het allerleukste om een fysieke kerstkaart te ontvangen?

De juiste papiersoort kan jouw kerstkaart nog mooier maken. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de boodschap die je wilt uitstralen. Vind je duurzaamheid belangrijk? Met een kaart van biotop of PaperWise komt deze boodschap goed over. Om extra luxe uit te dragen kun je kiezen voor een papiersoort met een structuur zoals linnenpersing. Wil je een neutrale kerstkaart? Dan laat je deze op stevig basic papier drukken. Het is geheel aan jou! Ons advies: het is het waard om iets langer na te denken over de juiste materiaalsoort. Je kunt hier eenvoudig jouw kerstkaart mee versterken. Hulp nodig om de papiersoort te kiezen? Vraag dan onze gratis papier voorbeelden aan.

Stap 3: ontwerp de kerstkaart

De derde tip is al dan niet de allerbelangrijkste: het ontwerpen van de kerstkaart. Wat zet je op de kaart? Klassiekers onder de kerstkaarten zijn het winterse landschap, wintersporten zoals schaatsen en sfeerbeelden van kerst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zo een traditioneel ontwerp over te nemen. Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers en werken altijd! Wil je liever dat jouw kerstkaart opvalt tussen de rest? Foto’s van familie of collega’s trekken de aandacht en vallen goed in de smaak. Of ontwerp een abstracte kerstkaart: kies een mooi lettertype, verzin een mooie tekst en klaar ben je!

Om je een beetje op weg te helpen met het ontwerpen van jouw eigen kerstkaarten staat op de productpagina een uitgebreide ontwerptool. In deze tool vind je een aantal standaard ontwerpen, welke je naar eigen smaak kunt aanpassen.

Extra tip: verstuur je een zakelijke kerstkaart? Zorg er dan voor dat je ontwerp aansluit op de huisstijl van je bedrijf. Zo herkent de ontvanger je! Wil je meer lezen over het versturen van een zakelijke kerstkaart? In dit blog vertellen we je er alles over.

Stap 4: kerstkaart schrijven en versturen

Het uiterlijk van de kerstkaart bepaalt niet alleen of de kaart succesvol is. De kerstwens in of op de kerstkaart is minstens zo belangrijk! Op het internet zijn vele pagina's te vinden voor het schrijven van mooie kerstwensen. Op deze pagina vind je vele kant-en-klare teksten voor jouw kerstkaart!


Inspiratie gekregen? Ga op onze kerstkaarten pagina direct aan de slag. Naast kerstkaarten vind je nog meer kerst drukwerk bij Reclameland.