Hoe zorg ik voor de perfecte folder? calender 10-10-2022 time 4 minuten leestijd

Hoe zorg ik voor de perfecte folder?

De folder is zeer geschikt als je veel informatie kwijt wil en wil verspreiden. Om die reden kun je de folder voor bijna alles inzetten. Wanneer een folder laten drukken je plan is, wil je natuurlijk weten wat je allemaal moet doen om ervoor te zorgen dat je folder er goed verzorgd uit ziet. In dit blog leggen we je uit hoe je de perfecte folder kunt ontwerpen.

Wat is nou het verschil tussen een folder en een flyer?

Het zou kunnen dat je een folder en een flyer weleens door elkaar hebt gehaald. Dit is niet gek, want ze kunnen voor dezelfde doeleinden gebruikt worden.

Er is alleen wel een verschil tussen de twee producten. Beide producten bestaan uit 1 vel, maar het verschil zit hem in het vouwen. Een flyer is een ongevouwen vel en deze kan dubbelzijdig of enkelzijdig bedrukt worden. De folder is gevouwen en je kunt hem op verschillende manieren vouwen. Er is alleen wel een verschil tussen de twee producten. Beide producten bestaan uit 1 vel, maar het verschil zit hem in het vouwen. Een flyer is een ongevouwen vel en deze kan dubbelzijdig of enkelzijdig bedrukt worden. De folder is gevouwen en je kunt hem op verschillende manieren vouwen.

Ben je op zoek naar een product waar je meer informatie op kwijt kunt? Dan zal je keuze vallen op een brochure, want deze bestaat uit meerdere vellen.

verschil-folder-flyer

Waarvoor wil je de folder gebruiken?

Allereerst is het belangrijk om in beeld te brengen waarvoor je de folder wil gebruiken. Zet je de folder in ter informatie? Of wil je misschien de folder inzetten als promotiemateriaal? Je kunt alle kanten op. Het doeleinde van de folder is erg belangrijk om te weten. Dit bepaalt namelijk hoe je de folder wil gaan vouwen en hoe je ontwerp er uit komt te zien.

Als je eenmaal hebt bedacht waar je de folder voor wilt inzetten, kun je beginnen met het schrijven van de tekst. Dit hoeft in het begin nog niet helemaal perfect te zijn. Zorg er alleen wel voor dat je ongeveer weet wat er in komt te staan. Als je aan de slag gaat met het ontwerp kun je deze tekst perfectioneren!

folder-ontwerpen

De verschillende vouwwijzen van de folder

Er zijn verschillende manieren waarop je een folder kunt vouwen. Op welke manier je de folder gevouwen wil hebben is afhankelijk van het doeleinde van je folder. Reclameland heeft in totaal 13 vouwwijzen voor je folder. Hoe groot de gevouwen folder moet zijn heeft invloed op de keuze van de vouwwijze. Hoe kleiner de gevouwen folder, hoe meer keuze in vouwwijzen.

Vind je het lastig om je in te beelden hoe de verschillende vouwwijzen er uit zien en ben je benieuwd of je tekst past in je gewenste folder?

Dan geven wij als advies mee om de folder zelf te vouwen door een stuk papier met het juiste formaat te vouwen zoals de vouwwijze weergeeft. Op die manier heb je een goed beeld van wat je kunt krijgen!

vouwwijzen-folders

Nog wat tips voor een folder ontwerpen

Als laatste wil je natuurlijk je folder gaan ontwerpen. Maar hoe kun je dit nou het beste doen? Het is natuurlijk hartstikke belangrijk dat je folder goed opvalt. Zorg er daarom voor dat je folder een opvallende en duidelijke voorkant heeft. Op die manier weet de lezer gelijk wat hij of zij kan verwachten bij de folder. Leg bijvoorbeeld kort uit wat de inhoud van de folder gaat zijn.

Als laatste willen we je nog een paar tips meegeven zodat je folder goed uitpakt!

  • Voeg je contactgegevens toe. Op die manier kunnen potentiële klanten snel contact met je opnemen!
  • Ontwerp je folder in je huisstijl. Doe dit door dezelfde lettertypes, kleuren en fonts te gebruiken als alle andere uitingen van je bedrijf. Hiermee bevorder je de herkenbaarheid van je bedrijf!
  • Maak gebruik van tussenkopjes in je tekst. Dit zorgt ervoor dat je tekst leesbaarder is en het zorgt voor ademruimte.
  • Laat de afbeeldingen aansluiten bij de inhoud. Wanneer de afbeelding aansluit bij het verhaal wordt de inhoud versterkt. Als dit niet het geval is kan je boodschap verzwakt worden. Ideaal voor beelddenkers!
  • Zorg ervoor dat je de folder laat controleren. Laat vrienden, familie en/of collega’s je folder controleren. Vraag of ze de tekst willen lezen om te kijken of je wellicht spel- of grammaticafouten hebt gemaakt. Daarnaast kun je ook om feedback vragen over het ontwerp. Op die manier krijg je een perfecte folder!

Nu weet hoe je ervoor zorgt dat je folder er perfect uitziet. Ga aan de slag met het ontwerp en laat je eigen folder drukken!