Wat is een brochure? calender 29-04-2022 time 3 minuten leestijd

Wat is een brochure?

Of je nu een flyer, een folder, een brochure: in de basis lijken deze producten erg veel op elkaar. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen deze verschillende soorten drukwerk. Niet alleen hoe het eruit ziet, maar ook zeker hoe je het gebruikt. In dit blog leggen we je uit wat een brochure is en hoe je deze in kunt zetten.

Een brochure, wat is dat precies?

Een brochure is een boekje dat bestaat uit meerdere pagina’s of bladzijden. Deze pagina’s zijn gebonden en vormen zo één boekwerk. Er zijn verschillende manieren om zo een boekje in te binden:

  • Brochures afgewerkt met een nietje
  • Brochures afgewerkt met een gelijmde rug
  • Brochures afgewerkt met een spiraalbinding

Het voornaamste doel van de brochure is het informeren van de lezer. Doordat het uit meerdere pagina’s bestaat en je ook nog zelf het aantal pagina’s kunt kiezen, is het een ideaal promotiemiddel. Doordat je veel ruimte hebt, hoef je veel minder snel keuzes te maken over wat je wel en niet in je ontwerp mee wilt nemen. Wil je nog wat extra kwijt? Dan selecteer je gewoon een aantal pagina’s extra.

Goed om te weten: het pagina aantal wordt berekend per vier pagina's, behalve bij de spiraalbinding.

Wanneer zet je een brochure in?

Er zijn verschillende promotiemiddelen die erg populair zijn om in te zetten: de folder, de flyer en, uiteraard, de brochure. Maar wanneer kies je voor welke optie?

Een folder en flyer hebben beperkte ruimte waar jij je informatie op kwijt kunt. Kies je dus voor één deze opties, dan kan het zo zijn dat je moet kiezen wat je wel en wat je niet in je ontwerp mee wilt nemen. Wil je all the way gaan en alle informatie delen met de lezer? Dan is een brochure een stuk handiger. Door te spelen met de verschillende formaten en het aantal pagina’s weet je zeker dat jij al jouw informatie kunt delen.

Door de veelzijdigheid van de brochure, wordt deze ook breed ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een programmaboekje voor sportwedstrijden of evenementen, een productcatalogus, een onderzoeksrapport en nog zoveel meer. Ondanks dat het zo ontzettend veelzijdig ingezet kan worden, vertellen wij je graag ook over de punten die zeker niet mogen ontbreken in een brochure. Want wist je bijvoorbeeld dat er verschillende lettertypes zijn? En dat deze een grote invloed hebben op hoe goed leesbaar jouw ontwerp is? Wij geven je tips over de lettertypes voor jouw brochure.

Een eigen brochure printen

Een brochure laten printen is heel eenvoudig. Wanneer je op de productpagina van de gewenste brochure bent, kun je de specificaties selecteren. Hierdoor stel je eenvoudig de brochure samen die bij jou past.

Aan de slag met een drukbestand? Op diezelfde pagina vind je een werktekening om een eigen brochure te maken. In dit document vind je exact de formaten en afmetingen die jij aan moet houden voor het beste eindresultaat.

Bij Reclameland doen wij niet aan een minimale oplage. Doordat wij zowel digitaal als offset kunnen produceren, kun je voor alle oplages bij ons terecht. Dus ook voor een kleine oplage van 1 of bijvoorbeeld 10 stuks. De grotere oplages - standaard tot wel 10.000 stuks - worden op één van de Komori offset persen gedrukt. Zo is er voor iedereen een passend product!


Enthousiast geworden en je eigen brochure laten drukken? Of heb je nog vragen en wil je meer weten? Bij Reclameland ben je voor allebei aan het juiste adres!