Wat is planoformaat? calender 18-09-2017 time 2 minuten leestijd

Wat is planoformaat?

Bestel je drukwerk, dan heb je te maken met verschillende formaten. Bestandsformaat, productformaat, planoformaat: allemaal net even anders, maar toch niet onbelangrijk. In dit blog staat het planoformaat centraal. Wat betekent planoformaat precies? En hoe moet je er rekening mee houden? Je leest er alles over in dit blog!

plano-wat-is-planoformaat

Wat is plano?

Plano betekent letterlijk vlak, plat of ongevouwen. Plano wordt gebruikt bij gevouwen producten zoals folders, magazines of boeken drukken. Het formaat dat hierbij aangegeven wordt, is het opengevouwen formaat. Bestel je bijvoorbeeld een A4 boek, dan is het plano formaat A3. Bij het bestellen van veel gevouwen producten lever je je bestand plano aan. Aan de hand van de bestelling weten wij vervolgens precies wat er gedaan moet worden.

Wat is afloop?

Bij het planoformaat wordt het eindformaat bedoeld, dus zonder afloop. Toch is de afloop wel een belangrijk onderdeel van het drukbestand dat jij aanlevert. Maar wat is afloop nu precies? De afloop is een rand van, meestal, 3 mm rondom het hele ontwerp. Het ontwerp laat je doorlopen in deze afloop. Op deze manier voorkom je witte randen rondom het eindproduct. En die witte randen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het drukwerk wordt na het drukken schoongesneden naar het juiste formaat en dat is dan het planoformaat. Dit blog legt het nog eens duidelijk uit, met ook afbeeldingen en voorbeelden.

afloop-wat-is-planoformaat

afloop-wat-is-planoformaat

Wat is bestandsformaat?

Al die verschillende termen, dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Een praktijkvoorbeeld is dat geval wel handig. Stel: je bestelt een A5 folder. A5 is in dit geval het formaat van het eindproduct. Als je deze folder openvouwt, heb je een A4 formaat voor je liggen. Dit is het planoformaat. En dan gooien we er nog een nieuwe term in: bestandsformaat. Het bestandsformaat is het planoformaat + de afloop. In dit geval komt dat neer op 297 x 210 mm + 3 mm afloop rondom = 303 x 216 mm.


Zo, nu heb je alle verschillende formaten handig op een rijtje. Belangrijk dat jij je daaraan houdt, zodat je drukwerk wordt zoals jij wilt. Weet je al waar jij een ontwerp voor gaat maken? Ga je voor een visitekaartjes? Een flyers? Geef je jouw foto een mooi plekje op een canvasdoek?