Zo maak ook jij de perfecte brochure calender 19-04-2022 time 5 minuten leestijd

Zo maak ook jij de perfecte brochure

Een brochure is voor veel mensen nog altijd een belangrijk onderdeel van een promotie- of marketingstrategie. Ook niet zo heel gek, want een brochure kan op ontzettend veel verschillende manieren gebruikt worden. Van programmaboekje tot lesboek en productcatalogus tot magazine: de brochure kan het allemaal. Maar hoe zorg jij er nu voor dat jij er het maximale uit haalt? In dit blog laten wij zien hoe je een brochure maakt.

Weet wat voor brochure je wilt

Voordat je gaat beginnen met het ontwerpen van jouw brochure, moet je weten wat voor soort brochure je wilt. Er zijn namelijk vier soorten waaruit je kunt kiezen:

  • Geniete brochures
  • Gelijmde brochures
  • Brochures met wire-O
  • Losbladig binnenwerk

De eerste drie opties (geniet, gelijmd en met wire-O) zijn volledige afgewerkte brochures die je direct kunt gebruiken. Het losbladig binnenwerk zijn losse bladen die bijvoorbeeld in een multomap of ordner gebruikt kunnen worden. We lichten alle soorten brochures hieronder voor je toe.

Geniete brochures

De brochures afgewerkt met een nietje kun je al bestellen vanaf 8 pagina’s. Ideaal als je geen heel dik boekwerk hebt, maar toch verschillende pagina’s professioneel bij elkaar gebonden wilt hebben. Deze optie is bijvoorbeeld erg populair voor programmaboekjes. Het product is erg veelzijdig en eenvoudig naar eigen stijl samen te stellen. Zo kies je uit verschillende formaten of voor een ‘Eigen maat’. Met de keuze uit de vele verschillende papiersoorten, vind je altijd de perfecte optie voor jou.

geniete-brochures-zo-maak-ook-jij-de-perfecte-brochure

Gelijmde brochures

De gelijmde brochures zijn vergelijkbaar met softcover of paperback boeken. De gelijmde rug zorgt ervoor dat de kaft en binnenwerk stevig bij elkaar gehouden wordt. Een gelijmde brochure heeft een minimale dikte nodig voor de stevigheid, en een minimale dikte betekent een minimaal aantal pagina's. Je kunt deze brochure bestellen met minimaal 40 pagina's. Let wel, het exacte aantal minimale pagina's verschilt per papiersoort. Voor nóg meer stevigheid wordt de cover altijd afgewerkt met een mat laminaat of een glans laminaat voor extra stevigheid. Zo is je brochure ook direct goed beschermd!

gelijmde-brochures-zo-maak-ook-jij-de-perfecte-brochure

Brochures met wire-O

Wil je de pagina’s volledig benutten en om kunnen slaan? Dan is een brochure met een spiraalbinding echt iets voor jou. Deze ringband wordt aangepast aan het aantal pagina’s dat je hebt. Heb je dus minder pagina’s, dan wordt een kleinere ringband gebruikt dan voor een boekwerk met veel pagina’s. Het voordeel van een wire-O is dat je de pagina’s helemaal om kunt slaan en deze niet aan elkaar vastzitten met een nietje of lijmbinding.

brochures-met-spiraalbinding-zo-maak-ook-jij-de-perfecte-brochure

Wat is het doel van je brochure?

Deze vraag geldt niet alleen voor brochures, maar eigenlijk voor drukwerk in het algemeen. Het is altijd belangrijk om van te voren te weten wat je wilt bereiken met het drukwerk. Gaat om informeren of juist verkopen? Wie is de voornaamste doelgroep? Dat zijn vragen die je het beste van te voren kunt stellen. Op die manier kun je het hele proces, ontwerp en product aanpassen op dat doel. Zo weet jij dat je het maximale uit de brochure of ander drukwerk haalt.

Een sprankelend ontwerp

Weet je wat je voor soort brochure je wilt laten drukken en wat je doel is, dan kun je met het ontwerp aan de slag. Je kunt eenvoudig een werktekening downloaden, wanneer je alle gewenste opties selecteert. Zo heb je handig een overzicht van alle formaten. De brochure is grofweg op te delen in twee verschillende onderdelen: de cover en het binnenwerk.

De cover van de brochure

Het allereerst dat de lezer ziet, is de cover van de brochure. Zorg dus voor een aantrekkelijke cover die jouw lezer met triggeren om te gaan lezen. In veel gevallen zal een foto het meest prominent aanwezig zijn. Met een mooie foto van goede kwaliteit trek je eenvoudig de aandacht. Maar ook met het gebruik van tekst kun je eenvoudig de aandacht van de lezer trekken. Dit kan met korte teasers van de inhoud. Denk aan een quote of stukje informatie die terug te vinden is in de brochure. Of misschien wel in een programmaboekje een deel van het programma of een hoofdact meenemen. Dit spreekt altijd tot de verbeelding.

Zorg ervoor dat de cover niet té druk wordt. Met te veel informatie schiet het juist zijn doel voorbij en raakt de lezer alleen maar verward. Zorg dus voor maximaal een paar teasers.

Het binnenwerk van de brochure

Een kenmerk van een brochure is dat je over het algemeen lekker veel ruimte hebt. Ons advies: benut die ruimte! En twijfel je? Dan kun je beter gaan voor een aantal pagina’s extra. Deze kun je altijd opvullen met een mooie foto of wat extra afbeeldingen. Het belangrijkste van het binnenwerk is dat deze goed leesbaar is. Met het gebruik van de juiste lettertypes, de juiste kleuren en slim gebruik maken van witruimtes kan dat op een eenvoudige manier bijna niet meer mis gaan.

Zorg voor makkelijk te lezen teksten die niet al te lang zijn. Heb je wel langere stukken tekst? Probeer deze op te breken. Dat kan met een afbeelding zijn, maar met losstaande alinea's kun je hetzelfde effect gebruiken.

Net als voor de cover: gebruik alleen kwalitatieve afbeeldingen. Afbeeldingen met een lage resolutie of een verkeerde kleurstelling doen afbreuk aan je algehele ontwerp. Met een dpi van 300 zit je in ieder geval altijd goed.


Wil je tips over wat niet mag ontbreken in het drukbestand van jouw brochure? Wij vertellen je graag wat er allemaal in een brochure moet komen. Enthousiast geworden en direct een brochure bestellen? Dat kan natuurlijk!