Alles over dpi en resolutie voor je drukwerk calender 13-08-2023 time 3 minuten leestijd

Alles over dpi en resolutie voor je drukwerk

Wanneer je een bestelling bij ons plaatst voor drukwerk, wil je uiteraard dat jouw ontwerp zo mooi mogelijk wordt afgedrukt. Bepalend voor een mooie afdruk met scherpe resolutie is de kwaliteit van het ontwerp (ofwel drukbestand) dat jij aanlevert. We leggen je graag uit hoe je een zo goed mogelijk drukbestand aanlevert! Hoeveel dpi voor drukwerk is noodzakelijk? In dit blog lees je alles over de scherpte van de afbeelding in je drukbestand, ofwel resolutie en dpi van drukwerk

Wat is resolutie en dpi van drukwerk?

Wil je een afbeelding laten drukken op een spandoek? Of wil je jouw foto meenemen op je visitekaartje? Om de afbeelding mooi scherp gedrukt te kunnen krijgen, moet de afbeelding een bepaalde kwaliteit hebben. Een belangrijke kwaliteitseis is de resolutie.

Resolutie geeft aan hoe scherp een afbeelding wordt weergegeven. Resolutie wordt gemeten met de term dpi. Dpi staat voor Dots Per Inch, oftewel pixels per inch. Hoe hoger de dpi, hoe hoger de resolutie en hoe scherper het eindresultaat.

Hoeveel dpi voor drukwerk is het minimum?

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto. Klinkt logisch natuurlijk. Maar hoeveel dpi voor drukwerk is het minimum voor een mooi resultaat? Bij Reclameland werken we met de volgende vuistregel:

  • Is het eindproduct zo groot als een A3 (29,7 x 42 cm) of kleiner? Houd dan 300 dpi voor drukwerk aan als kwaliteitseis. Een document op dit formaat zie je namelijk vaak van dichtbij.
  • Is het eindproduct zo groot als een A2 (42 x 59,4 cm) of groter? Dan is een dpi van 150 voldoende. Een product op zo een groot formaat zie je meestal van een afstandje.

De resolutie die we noemen in onze vuistregel is niet het maximale wat wij kunnen verwerken. Je mag er altijd voor kiezen om een drukbestand aan te leveren met een hogere resolutie. Weet wel: hoe hoger de resolutie, hoe zwaarder het bestand. Voornamelijk bij een groot drukbestand zoals voor bijvoorbeeld een spandoek kan een te groot bestand te zwaar zijn om te verwerken.

Pixels van jouw foto naar DPI berekenen

Heb jij een mooie foto geschoten die je ook groot aan de muur wilt hangen? Dan wil je dit formaat natuurlijk wel scherp laten afdrukken. Maar hoe weet je tot welk formaat je kan afdrukken, waarbij de resolutie voor drukwerk nog scherp genoeg is? Dit kan door de pixels van de foto om te rekenen naar het benodigde dpi. Wij hebben het antwoord voor je, in de vorm van een rekensom.

Stel, jouw foto heeft een formaat van 7776 x 5184 pixels. Deel zowel de hoogte als de breedte door 300 (dpi). Vermenigvuldig de hoogte en breedte vervolgens met 2,54 (dit zijn de beeldpunten per inch). De uitkomst van deze som is (ruim) 60 x 40 cm. Je kunt in dit geval jouw foto scherp af laten drukken op dit formaat met een scherpe resolutie.

resolutie-voorbeeld

Wat als de resolutie van drukwerk te laag is?

Tijdens het bestellen upload je jouw foto in onze uploadtool. De tool scant de foto automatisch en geeft een melding wanneer de resolutie van drukwerk te laag is. Dit betekent dat het formaat van jouw drukbestand een lagere hoeveelheid dpi bevat dan gangbaar is.

Krijg je deze melding en wil je alsnog graag jouw foto laten afdrukken? Doe dan nog een extra check door de digitale drukproef als PDF te downloaden. Bekijk de digitale drukproef in Acrobat Reader op 100% (dus niet in- of uitgezoomd). Je ziet hier goed terug wat de scherpte van de foto is. Vind je dit wel acceptabel? Dan kun je er alsnog voor kiezen om het bestand af te laten drukken.

Een bestand met een te hoge DPI aanleveren kan eigenlijk niet. Wij schalen jouw bestand automatisch terug naar 150 of 300 DPI zodat jouw drukwerk met de beste kwaliteit gedrukt kan worden.


Meer weten over het juist aanleveren van je drukbestand? Lees dan onze blog over de verschillende kleursystemen voor je drukwerk.