Verschillende kleursystemen voor je drukwerk calender 04-01-2022 time 3 minuten leestijd

Verschillende kleursystemen voor je drukwerk

Niet iedereen weet het misschien, maar er zijn veel verschillende kleursystemen. Ieder kleursysteem is weer bedoeld voor een eigen functie. Voor jouw ontwerp is het belangrijk dat je een bestand aanlevert met het juiste kleursysteem. Zo weet je zeker dat de kleuren van jouw ontwerp overeenkomen met de kleuren die gedrukt worden. Welke kleursystemen er zijn en welke jij moet hebben? Dat lees je in dit blog!

Wat is een kleursysteem?

Een kleursysteem is hoe kleuren worden opgebouwd. Soms is daar een hulpbron (licht) bij nodig en soms zijn kleuren direct te zien. Er zijn, grofweg gezien, drie verschillende kleursystemen die voor jou belangrijk zijn: CMYK, PMS en RGB. Per kleursysteem leggen wij hieronder kort de werking uit en welke jij moet gebruiken voor je drukbestand.

CMYK kleuren op full colour drukwerk

Zo’n 9 van de 10 bestellingen worden bij ons op basis van full colour gedrukt. Full colour is gebaseerd op CMYK kleuren. En wat is CMYK dan? Dit zijn de vier kleuren die samen alle denkbare kleuren vormen: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Door de eerste drie kleuren - cyaan, magenta en yellow - kom tot maximaal een donkerbruine kleur. Vandaar dat de kleur key (zwart) is toegevoegd om tot een mooie kleur zwart te komen. Een full colour druk is niet helemaal 100% kleurvast. Het kan dus zijn dat de kleuren er niet iets anders uitzien op het drukwerk. Die verschillen zijn echter minimaal. Het materiaal waarop gedrukt wordt heeft een grote invloed. Maar ook bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en temperatuur kunnen hiervoor zorgen.

Drukwerk met PMS kleuren

Wil je wel een kleurvast kleursysteem? Dan is PMS perfect voor jou. PMS staat voor Pantone Matching System. De kleuren zijn hierbij opgebouwd uit specifiek kleurcoderingen. Op basis van deze coderingen kan onze PMS-drukker de kleur exact namaken. Vooral voor huisstijl is dit een populair kleursysteem. Zo weet je zeker dat jouw briefpapier, visitekaartjes en enveloppen op elkaar aansluiten.

Het drukken van PMS kan met maximaal 2 verschillende kleuren. Heb je dus een foto of een afbeelding met veel kleuren? Dan is PMS niet mogelijk en kun je het beste gaan voor CMYK (full colour).

RGB kleuren zijn niet geschikt om te drukken

Een kleursysteem dat we regelmatig voorbij zien komen, maar niet geschikt is om te drukken: RGB kleuren. Dit kleursysteem heeft namelijk een lichtbron nodig om gezien te kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, een monitor of een televisie. RGB - dat staat voor Rood Groen Blauw - kan om die reden dan ook niet gedrukt worden. Ons systeem zet deze kleuren automatisch om naar CMYK. Maar let op: hierbij kunnen kleurverschillen ontstaan. Met name fellere kleuren zullen doffer ogen. Dat kan helaas niet op een andere manier. Wat je zelf kunt doen om dit voorkomen? Je bestand zelf omzetten van RGB naar CMYK in een opmaakprogramma.


Nu je alles weet over kleuren en de verschillende kleursystemen, willen wij je ook graag vertellen over de afloop en de veiligheidsmarges. Dankzij alle tips maak jij perfect drukwerk!