De juiste inktdekking voor je drukwerk calender 04-01-2022 time 2 minuten leestijd

De juiste inktdekking voor je drukwerk

Je staat er misschien niet bij stil, maar jouw drukwerk bestaat uit meerdere lagen inkt. Dit komt doordat wij (bijna) alles full colour bedrukken. Wat betekent dit voor jouw ontwerp? Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw ontwerp zo mooi mogelijk gedrukt wordt? We leggen het je uit in dit blog!

Inktdekking berekenen

Inktdekking is de opbouw van full colour kleuren. De juiste inktdekking is belangrijk voor je drukwerk. Waarom? Een te hoge inktdekking kan bijvoorbeeld vlekken veroorzaken tijdens het drukproces. Bij een te lage inktdekking kan de bedrukking juist niet goed zichtbaar worden. Beide zaken wil je natuurlijk het liefst voorkomen!

Nu je weet waarom je rekening moet houden met de inktdekking, en wat de maximale inktdekking is, wordt het tijd om de inktdekking van je ontwerp te berekenen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is de inktdekking de opbouw van full colour kleuren. Full colour kleuren noemen we ook wel CMYK. Dit is de afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Full colour kleuren kunnen bestaan uit een percentage van de afzonderlijke kleuren uit CMYK. Het totale percentage is de totale inktdekking. Stel je hebt een groene kleur die uit CMYK kleuren bestaat. Het groen bestaat dan uit de diverse afzonderlijke kleuren. Zo bevat het groen bijvoorbeeld 44% Cyaan, 0% Magenta, 73% Yellow en 0% Key. Deze percentages zijn opgeteld 117%. Dit betekent dat het groen een inktdekking heeft van 117%.

Minimale en maximale inktdekking

We maken in onze productie verschil tussen digitaal en offset drukwerk. Het verschil tussen deze twee soorten drukwerk is dat we bij digitaal jouw drukwerk printen, en bij offset drukwerk wordt het daadwerkelijk gedrukt. Je ziet in het bestelproces altijd terug voor welke drukmethode je kiest. De drukmethode is bepalend voor de maximale inktdekking. Zo is bij digitaal drukwerk de maximale inktdekking 300%. Bij offset drukwerk is de maximale inktdekking 280%. Kranten zijn een uitzondering; hier geldt een maximale inktdekking van 240%. Deze uitzondering is te wijten aan de papiersoorten waarop kranten gedrukt worden.

Gratis kleurprofielen

Tijd om te ontwerpen! We hebben het je wat makkelijker gemaakt. We hebben namelijk diverse kleurprofielen voor je beschikbaar. Download deze en open ze in InDesign of Illustrator. Zo geef je direct de juiste kleurinstellingen voor onze machines mee aan jouw bestand!

Nog een extra tip: wil je diep zwart gebruiken in je drukwerk? De juiste inktdekking is hiervoor is C 40, Y 30, M 30, K 100. Zet dus niet de inktdekking op C 100, M 100, Y 100, K 100! Gebruik ook niet de registratie zwart. De inktdekking voor deze beide opties is namelijk maar liefst 400%. De intkdekking is dan dus (veel) te hoog en zorgt ervoor dat je ontwerp dichtloopt of zelfs vlekken krijgt.


Wil je meer weten over onze aanleverspecificaties? Lees dan onze blog over dpi en resolutie voor je drukwerk!