Enveloppen formaat: welke past het beste bij jou? calender 07-08-2023 time 4 minuten leestijd

Enveloppen formaat: welke past het beste bij jou?

Ben jij op zoek naar enveloppen maar weet je niet welk formaat je moet kiezen? In dit blog zetten wij alle verschillende formaten voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Enveloppen zijn namelijk nog altijd ontzettend populair. Dagelijks drukken wij nog altijd duizenden exemplaren voor de meest uiteenlopende klanten. Wij nemen je graag mee en geven je natuurlijk ook nog een paar handige tips!

Verschil tussen EA-enveloppen en C-enveloppen

Bij de enveloppen zie voornamelijk twee soorten maten terugkomen: EA enveloppen en C enveloppen. Maar wat is het verschil tussen beide? Het cijfer achter EA of C geeft aan bij welk A-formaat de envelop het beste past. Zo zijn EA5 en C5 zijn geschikt voor het A5 formaat en EA4 of C4 kun je gebruiken om een A4 formaat te versturen. Voor het versturen van een enkel vel papier is een EA envelop prima. Gaat het om meerdere vellen (dikker) papier of bijvoorbeeld een brochure? Dan is de iets grotere C variant een betere optie.

Twijfel je zelf over het formaat? Een algemene regel is om 5 mm ruimte aan te houden rondom. Zo kun je jouw kaart, brief of wat je ook wilt versturen, eenvoudig in de envelop steken en ook zonder problemen er weer uithalen. Maar let op dat het ook weer niet te groot wordt. Dan kan de inhoud namelijk (te) makkelijk gaan schuiven en daardoor zelfs beschadigen.

Populaire enveloppen formaten

De meeste documenten die verstuurd worden hebben het A4 formaat of het A5 formaat. Het is dan ook niet gek dat de C4, C5, EA4 en EA5 erg populair zijn. Maar dat zijn niet de enige maten die wij hebben. Er zijn verschillende standaard maten waar jij uit kunt kiezen. Hieronder vind je de formaten van de enveloppen die je bij ons kunt bestellen:

formaten-enveloppen

Enveloppen drukken

In veel gevallen wordt gekozen om een envelop te voorzien van een bedrukking. Vaak in de vorm van een logo of andere bedrijfsgegevens. Logisch, want het zorgt voor een goede en professionele uitstraling naar de ontvanger. Wij geven je graag een paar tips waarmee jij eenvoudig zorgt voor de enveloppen die het beste bij jou passen.

Vensterenveloppen

Voor verschillende envelopformaten heb je de optie om te kiezen voor een venster in je envelop. Dit kan je een hoop tijd schelen bij het versturen van bijvoorbeeld facturen of brieven. Door het adres in het briefhoofd mee te nemen en op de juiste manier in de envelop te steken, heb je de adressering direct geregeld. Zo hoef je dus niet zelf meer het adres te schrijven of met losse adresstickers te werken.

Kies je voor een venster, houd er bij het maken van je ontwerp dan rekening mee dat dus alles bedrukt kan worden. In de werktekening zie je precies waar het venster zit.

enveloppen-venster

Gomsluiting of striplock

De enveloppen van Reclameland zijn verkrijgbaar met twee verschillende sluitingen. Welke voor jou het beste of het handigst is, is afhankelijk hoe je de enveloppen wilt gebruiken. Vul je de enveloppen zelf, dan is een striplocksluiting ideaal. Je hoeft hierbij alleen een beschermlaagje van de plakrand te trekken en je kunt de envelop dichtplakken.

Bij gomsluiting - ook wel natklevend genoemd - moet je de sluiting nat maken om te kunnen plakken. Het machinaal vullen (couverteren) is bijna altijd alleen maar mogelijk met deze gomsluiting. Ga je bijvoorbeeld een mailing versturen, informeer dan goed wat voor soort enveloppen gewenst zijn.

gomsluiting
Envelop met gomsluiting

striplocksluiting
Envelop met striplocksluiting

Houd de bedrukking rustig

Een envelop is een hulpmiddel om dat wat erin zit te versturen. Zorg dan ook dat het ontwerp rustig en clean is. Vaak wordt gekozen om een logo te laten drukken samen met enkele bedrijfsgegevens, zoals een adres of contactgegevens. Dat is in de meeste gevallen ook meer dan voldoende. Verdere informatie kun je beter in de inhoud verwerken. Zo blijft de envelop breed inzetbaar en kun je deze overal voor gebruiken.

Basic of duurzaam

De meest gekozen en daarmee ook de populairste optie is de basic witte envelop. Een prima optie met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Naast deze optie is er ook nog een ander materiaal waar je uit kunt kiezen: biotop. Door het steeds meer bewust zijn van materialen en duurzaam bezig zijn, wordt biotop de laatste tijd steeds populairder. Het is namelijk een papiersoort dat gemaakt wordt van afvalhout en er worden geen witmakers gebruikt. Dus geen nieuwe bomen die omgehakt hoeven worden en ook geen chemische behandelingen. Een duurzame optie dus! En dat zie je met de typische creme, lichtgele uitstraling ook goed terug in het eindresultaat.


Zo, nu heb je alle enveloppen en opties op een rijtje. Weet je al welke voor jou het beste is? Met bedrukking of juist als blanco envelop: bij Reclameland slaag je altijd!