Hoe worden offertemappen gemaakt? calender 07-07-2016 time 2 minuten leestijd

Hoe worden offertemappen gemaakt?

Heb je veel losse papieren? Dan raak je al snel het overzicht kwijt. Offertemappen, ook wel presentatiemappen genoemd, zijn dan ideaal om je papieren in te bewaren. Maar je kunt natuurlijk ook een offertemap naar je klant versturen met hierin jullie gemaakte overeenkomst. Er zijn tal van mogelijkheden voor het gebruiken van deze mappen. Maar hoe worden offertemappen eigenlijk gemaakt?

stansvorm-hoe-worden-offertemappen-gemaakt

1: Stansvorm voor offertemappen

We drukken offertemappen op een stevige papiersoort, zodat de map niet gaat scheuren als er veel papieren in worden bewaard. Meestal wordt gekozen voor 350 grams mat mc, maar desgewenst drukken we offertemappen ook op recyclingpapier, natuurkarton of zelfs parelmoer! Zodra ik van mijn collega de gedrukte offertemappen heb ontvangen, pak ik de bijbehorende stansvorm erbij.

stansen-hoe-worden-offertemappen-gemaakt

2: Offertemappen stansen

In onze drukkerij hebben we een aantal standaard stansvormen, zodat de klant geen kosten voor het stansmes hoeft te maken. Eén van de vormen waarover we beschikken is die van offertemappen. Voor het stansen werken we op een Heidelberg cilinderpers. Zowel de stansvorm als het drukwerk wordt in de pers geplaatst. De stansvorm bevat allemaal kleine mesjes die constant tegen het drukwerk aan worden 'gedrukt'. Op die manier wordt de vorm van de offertemappen eruit gesneden.

afwerken-hoe-worden-offertemappen-gemaakt

3: Offertemappen afwerken

De meeste offertemappen bevatten aan de rechter- en onderkant kleppen. Hierdoor blijft de inhoud van de map goed op zijn plek zitten. Ook de stansvorm houdt al rekening met de kleppen. De mesjes van de kleppen worden afgeplakt, zodat het mes niet door het drukwerk heensnijdt, maar een ril maakt. Hierdoor ontstaat er een vouwlijn en zijn de kleppen zichtbaar. Hierna gaan de mappen door naar onze snijafdeling die vervolgens de witte randen van het drukwerk er afsnijdt. Dit noemen we schoonsnijden. Als de offertemappen volledig zijn afgewerkt, ontvangt de klant de mappen de volgende dag in huis!