Een QR code op visitekaartjes calender 11-04-2022 time 4 minuten leestijd

Een QR code op visitekaartjes

Visitekaartjes, wie kent ze niet. Het is nog altijd één van de meest gebruikte items bij het netwerken, zelfs in het huidige digitale netwerk. Toch kun je de digitale omgeving niet negeren. Met een QR-code op je visitekaartje wordt offline verbonden met online. Ideaal! Maar hoe zorg je voor een goede en duidelijke QR-code? In dit blog lees je er alles over.

Wat is een QR-code?

Een QR-code is een code die je kunt scannen met de camera van je telefoon. Deze code bestaat uit allemaal kleine vierkantjes die samen een unieke code vormen. Hier is een website aangekoppeld waar je naartoe geleid wordt bij het scannen. Welke website of wat voor soort pagina dit is, dat kun je zelf bepalen. Dat kan een homepage zijn, maar ook een bepaalde specifieke pagina. Met de camera scan je de code en je komt rechtstreeks terecht op de door jouw gekozen pagina.

Verschillende opties

Wil je een QR-code gebruiken op je visitekaartjes? Dan is het belangrijk dat je een goede en duidelijke QR-code in je ontwerp meeneemt of laat maken. Er zijn, grofweg, twee soorten die je op je drukwerk kunt laten drukken:

  • Eén QR-code op de volledige oplage | Hierbij krijgt iedereen dezelfde code te zien en wordt iedereen dus naar dezelfde pagina geleid. Dit kan heel goed als je bijvoorbeeld een link naar een ‘Over ons’-pagina gebruikt op je visitekaartje. Zo kunnen mensen snel en eenvoudig kennis maken met het bedrijf. Of misschien wil je doorlinken naar een specifiek product of informatiepagina. Daar is deze optie ideaal voor. Je kunt zelf een QR-code aanmaken en meenemen in je drukbestand. Hoe je dat doet, dat lees je verderop in dit blog.
  • Een unieke QR-code op ieder exemplaar | Deze optie wordt vooral veel gebruikt als bijvoorbeeld toegangskaart. Op ieder visitekaartje of ander soort drukwerk staat een unieke code met een unieke link. Zo kun je eenvoudig scannen op geldigheid van het ticket en zo zien wie er allemaal binnen is. Dit personaliseren hoef je niet zelf te doen, maar dat kunnen wij voor je doen. Kies hiervoor voor de optie ‘Personalisatie’ bij een digitale druk en lever bij ons de gegevens aan. Wij genereren vervolgens de unieke codes en zorgen dat deze geprint worden. Wel moet je hier zelf rekening mee houden in je drukbestand qua ontwerp en ruimte.

Je eigen QR-code maken

Er zijn verschillende websites waarop je je eigen QR-code kunt maken. Het enige wat jij hier hoeft te doen is de website of de specifieke pagina in te vullen. Je download vervolgens de code als afbeelding en kunt deze toevoegen aan je ontwerp. Een aantal voorbeelden van websites waar dit kan, zijn https://qrcodetotaal.nl/, http://www.qrcode-monkey.com/, https://nl.qr-code-generator.com/ en https://gratisqrcode.nl/.

Hoe groot moet een QR-code zijn?

Om de code goed te kunnen scannen is het belangrijk om het juiste formaat te gebruiken. De camera van je telefoon moet natuurlijk de verschillende puntjes wel goed kunnen onderscheiden. Let dus op dat je de QR-code niet te klein maakt. Hieronder hebben wij drie veelvoorkomende situaties op een rijtje gezet, zodat jij weet wat de minimale grootte moet zijn.

Scanafstand Grootte QR code Voorbeeld drukwerk
Ca. 0,2 meter2 x 2 centimeterFlyer of visitekaartje
Ca. 1,5 meter9,5 x 9,5 centimeterAbri of in bushokje
Ca. 10 meter38 x 38 centimeterBillboard of langs de weg

Een kortere URL gebruiken

Hoeveel vierkantjes jouw QR-code krijgt, is afhankelijk van de lengte van de URL of het webadres dat je gebruikt. Hoe meer tekens en dus langer de URL is, des te meer puntjes je QR-code zal hebben. Zeker bij de kleine formaten voor bijvoorbeeld de visitekaartjes kan dit voor problemen zorgen. De puntjes zitten dan te dicht bij elkaar om goed gescand te kunnen worden. Daar is gelukkig een oplossing voor. Met een URL-verkorter maak je een kortere URL die doorverwijst naar de oorspronkelijke langere URL. Een site waar je dit eenvoudig kunt doen is Bitly. Zo’n korte URL zorgt voor minder puntjes en dus een duidelijker scanbare QR-code.


Nu je alles weet over de QR-code, kun je aan de slag met het ontwerp voor jouw visitekaartjes. Heb je nog vragen over de QR-code of andere vragen over je ontwerp of het product zelf? Wij helpen je graag!