Wat is het verschil tussen een flyer en een folder? calender 05-09-2022 time 5 minuten leestijd

Wat is het verschil tussen een flyer en een folder?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat nou eigenlijk het verschil is tussen een flyer en een folder. Om het voor jou makkelijker te maken, leggen we in dit blog uitgebreid uit wat het verschil is tussen deze twee producten. Lees je mee?

Wat is een flyer?

Er is 1 groot verschil tussen een flyer en een folder: de vouw. Een flyer is ongevouwen, terwijl een folder verschillende vouwwijzen kan hebben.

Bij een flyer heb je 2 zijden om je boodschap op te zetten; de voor- en achterkant. Dit is erg gemakkelijk om de aandacht van de lezer in een mum van tijd mee te trekken. De ontvanger ziet namelijk gelijk wat je wil vertellen. Bij een folder moet hij/zij daar iets langer de tijd voor nemen. Bepaal daarom goed op welke manier je jouw boodschap naar buiten wil brengen.

Wanneer je hebt besloten om een flyer te gebruiken kun je bezig gaan met het ontwerpen hiervan. Je kunt bij het ontwerpen volledig je eigen draai aan de flyer geven. Er zijn verschillende papiersoorten, formaten en afwerkingen om uit te kiezen. Hierdoor kun je een ontwerp maken dat helemaal voldoet aan jouw wensen. De keuze is reuze!

dit-zijn-flyers-wat-is-het-verschil-tussen-een-flyer-en-een-folder

Wat is een folder?

Een folder is een gevouwen vel waar de lezer doorheen kan bladeren. Je hebt bij een folder een ruime keuze aan verschillende vouwwijzen. Wil je de folder laten vouwen als een boekje waar de voorzijde de cover is of wil je hem juist zigzag laten vouwen? Het kan allemaal. Naast de vouwwijze kun je ook het folderformaat, het papiersoort en de afwerking kiezen. Populaire formaten zijn het A5-formaat en het A6-formaat. Deze formaten zijn ideaal om uit te delen en kunnen eenvoudig worden meegenomen in bijvoorbeeld een jas-of broekzak.

Bij een folder heb je meer dan voldoende ruimte om je boodschap te verwerken. Je hebt namelijk meerdere zijdes om je verhaal op kwijt te kunnen. Dit kan ook gemakkelijk afgewisseld worden met een afbeelding. Je bepaalt de indeling helemaal zelf! Nu denk je misschien, hoeveel zijdes kan een folder eigenlijk hebben? Een folder kan 4-zijdig, 6-zijdig, 8-zijdig of 10-zijdig gevouwen worden. Je leest het al: ook bij folders zijn de opties (bijna) eindeloos.

dit-zijn-folders-wat-is-het-verschil-tussen-een-flyer-en-een-folder

Overeenkomsten tussen een folder en een flyer

Naast het grote verschil tussen flyers en folders, zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen beide. We zetten ze voor je op een rijtje:

 1. Beiden bestaan uit één vel;
 2. Beiden worden gebruikt om informatie te verspreiden;
 3. Er is voor zowel een folder als een flyer een ruime keuze uit dezelfde papiersoorten;
 4. Je kunt bij beide producten kiezen uit dezelfde afwerkingen.

Het gebruik van een flyer en/of folder

Een folder en een flyer zijn ideaal om in te zetten als promotiemateriaal. Het ligt er net aan welke informatie jij wil verspreiden en hoeveel informatie jij wilt verspreiden bij de keuze tussen een folder en een flyer.

Bepaal dus allereerst welke informatie je wil verspreiden en bepaal vervolgens of een flyer of juist een folder beter bij je past. Er zijn verschillende manieren om je folder of flyer te verspreiden en je kunt het op verschillende plekken doen. We leggen er een paar uit:

 • Flyeren: het flyeren is het uitdelen van je folder of flyer aan mensen. Je geeft ze dan persoonlijk aan de mensen mee. Het ligt eraan wat voor doelgroep jij hebt om dit een succes te laten worden. Als jouw doelgroep erg breed is, is dit een ideale manier om uit te delen. Met een kleine doelgroep adviseren wij om voor een andere manier te gaan.
 • Gericht verspreiden: je kunt je flyer of folder ook gericht verspreiden door een adressenbestand aan te schaffen. Misschien heb je al een klantenbestand, dan kun je deze gebruiken. Op deze manier weet je wie het ontvangt en of zij dus passen in je doelgroep. Ideaal om de juiste mensen mee te bereiken!
 • Zakelijk verspreiden: met deze manier leg je een aantal flyers of folders bij een bedrijf waarvan jij denkt dat je doelgroep vaak komt. Let er daarbij wel op dat het niet een directe concurrent van je is.
 • Laat de flyer / of folder achter op de juiste plekken: heb je een beetje idee welke drukke plekken jouw doelgroep vaak bezoekt? Laat je flyers of folders daar dan achter. Je brengt je bedrijf onder de aandacht en een voordeel is dat je er niet de hele tijd bij hoeft te zijn. Voor een maximaal resultaat adviseren wij om dit te combineren met flyeren.
 • Steek ze in brievenbussen: deze manier van verspreiden is ook een optie als je in een kleine omgeving je drukwerk wil verspreiden. Je kunt ze in de brievenbus steken, maar je kan het natuurlijk ook persoonlijk afgeven. De keuze is aan jou.

Flyers en/of folders maken

Voor het maken van een flyer en/of folder willen wij nog een aantal tips meegeven:

 • Zorg ervoor dat je visualisaties verwerkt in je folder en/of flyer. Zo trek je de aandacht van de lezer!
 • Houd het kort en krachtig. Met een grote lap tekst kan je de lezer afschrikken.
 • Laat het papiersoort overeenkomen met wat jij wil uitstralen als bedrijf. Ben je bijvoorbeeld een milieubewust bedrijf? Kies dan voor duurzame materialen zoals recyclingpapier, biotop of PaperWise.
 • Vraag om feedback van collega’s, zo voorkom je dat er foutjes in je ontwerp sluipen.

Nu je weet wat het verschil is tussen en flyer en een folder, ben je goed voorbereid om gebruik te maken van deze twee producten of misschien wel beiden in te zetten. Laat dan snel folders of flyers drukken!