Alles wat je moet weten over leporello drukwerk calender 03-08-2023 time 4 minuten leestijd

Alles wat je moet weten over leporello drukwerk

Leporello, een naam die je misschien niet direct iets zegt, maar je gegarandeerd wel eens tegengekomen bent. Het is namelijk niets minder dan een een chique naam voor een zigzag gevouwen folder. Maar wat is het dan precies? En wat kun je er allemaal mee? In dit blog lees je alles over leporello!

Wat is leporello?

Leporello is drukwerk met daarin meerdere vouwen. Deze zijn zo aangebracht dat er een zigzagvouw ontstaat. Hier zit de vouw steeds aan de tegenovergestelde kant, waardoor het zogenoemde harmonica-effect ontstaat. Voor leporello heb je minimaal twee vouwen/vouwlijnen nodig. Met deze twee vouwen ontstaat er 6-zijdig of drieluik folder met drie bedrukbare vlakken aan iedere zijde. Theoretisch kan een leporello nagenoeg oneindig doorlopen met tientallen vouwen. Bij Reclameland kan dit tot maximaal 4 vouwen en dus een 10-zijdige folder.

Leuk weetje: leporello is vernoemd naar Leporello, de knecht van Don Giovanni, uit de opera Don Giovanni. In deze opera moest hij een lijst van minnaressen bijhouden. Om te benadrukken hoe lang deze lijst was, werd gebruikgemaakt van een gevouwen lijst.

Hoe kun je leporello drukwerk inzetten?

Net als met veel andere soorten drukwerk is leporello drukwerk ontzettend breed in te zetten. Door de vouwen ontstaan er verschillende ‘pagina’s’ waardoor het geheel een speelse uitstraling krijgt. Een soort boekwerk vermomd als flyer dus eigenlijk.

Waar en hoe je het precies in wilt zetten, dat is helemaal aan jou. Al met hoe je de leporello eruit laat zien, kun je ontzettend veel kanten op. Zie de verschillende zijden als unieke pagina’s? Of laat je tekst en/of afbeeldingen juist doorlopen? Erg veelzijdig dus en multi-inzetbaar. Maar wanneer kun je een leporello gebruiken? Dat kan eigenlijk altijd. Zakelijk als folder bij bijvoorbeeld een beurs of ander evenement, als menukaart in de horeca of als een unieke uitnodiging voor een bruiloft of ander feest. Populairste voorbeelden waarbij je leporello kunt bestellen:

geboortekaartje

menu-kaart

Papiersoorten voor leporello

Aangezien een leporello eigenlijk een gewone zigzag folder is, zijn er ontzettend veel verschillende papiersoorten mogelijk. De lichtere papiersoorten tot en met 250 grams worden altijd gevouwen geleverd. Hier zijn twee uitzonderingen op:

  • 250 grams papier met meer dan 6 zijdes
  • 170 grams papier met een dubbelzijdige afwerking (mat laminaat of UV lak hoogglans).

Deze uitzonderingen worden, net als papiersoorten zwaarder dan 250 gram, gerild en ongevouwen geleverd. De rillijn zorgt ervoor dat je het drukwerk zelf eenvoudig kunt vouwen.

Formaat

Er is geen standaardformaat waarop je een leporello moet maken. Zo kun je uit verschillende populaire A-formaten kiezen, waarbij je vooral het A6 formaat, het A5 formaat en DIN lang folders veel terugziet. Is dat niet het formaat waar je naar je op zoek bent? Met de optie ‘Eigen maat’ kies je zelf het formaat. Vul de afmetingen in van het dichtgevouwen drukwerk en wij de leporello maken wij speciaal voor jou op maat!

Net zoals het formaat is er ook geen standaard aantal pagina’s of vouwen, dit bepaal je zelf. Wil je een 6-zijdige? Of past een variant met 10 bedrukte zijdes beter bij jou? Het kan allemaal!

Goed om te weten bij het maken van een leporello

Het allerbelangrijkste bij het maken van de leporello is de indeling. Hoe wordt er precies gevouwen en welke pagina wil je precies waar hebben? Belangrijk om ook goed gebruik te maken van onze werktekeningen en templates. Op die manier weet je precies wat je te wachten staat en voorkom je verrassingen achteraf.

Daarnaast is het goed om na te denken over je ontwerp. Wil je een afbeelding over meerdere pagina’s door laten lopen? Of juist aparte pagina’s? Vooral bij dat laatste is het goed om de vouwlijnen goed in de gaten te houden. Ook deze vind je terug in de werktekeningen en templates. Door hier met de juiste maten en marges te werken voorkom je dat gedeelten van de ene pagina op een andere terechtkomen.


Klaar om je eigen leporello folders te maken? Wij gaan graag voor je aan de slag. Ook als je nog vragen hebt over het product zelf of over het bestand, staan we voor je klaar. Waar ga jij de leporello voor gebruiken?