Weg met die witte muur; fotobehang zorgt voor kleur! calender 14-03-2022 time 5 minuten leestijd

Weg met die witte muur; fotobehang zorgt voor kleur!

Als je aan fotobehang denkt, denk je waarschijnlijk aan één muur met een grote foto van het strand of het bos. De gedachte hiervan is dat je je direct op een Caribisch strand of in het woud waant. Of dat daadwerkelijk zo voelt, laten we even in het midden. Maar fotobehang kan op enorm veel meer manieren gebruikt worden. Zo ook op je kantoor! Ontwerp bijvoorbeeld een tijdlijn van je bedrijf en laat deze groot afdrukken op het behang. Waar zijn jullie begonnen en waar staan jullie nu? Leuk voor op kantoor of in de kantine! Of verzamel alle typerende óf juist inspirerende quotes van je collega’s en plaats het behang in de vergaderruimte. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ontwerp zo mooi mogelijk op het fotobehang gedrukt wordt? Je leest het in dit blog!

fotobehang-1-weg-met-die-witte-muur-fotobehang-zorgt-voor-kleur

Hoe krijg je een perfect eindresultaat?

Het allerbelangrijkste voor mooi fotobehang is de kwaliteit van je afbeelding of ontwerp. Je wil natuurlijk voorkomen dat je de verschillende pixels straks van je muur af kunt tellen! Fotobehang wordt doorgaans van een klein afstandje bekeken. Dit zorgt ervoor dat een drukbestand met een resolutie van minimaal 150 dpi voldoende is voor een mooi eindresultaat. Wij printen je ontwerp vervolgens haarscherp op Walltex behang. Meer weten over een scherp drukbestand aanleveren? In dit blog lees je alles over resolutie.

Het regelen van een drukbestand gaat samen met bepalen op welke afmeting je het fotobehang wilt laten drukken. Ga je de hele muur behangen, of maar een klein gedeelte? Kies je voor alleen de grootste muur of wil je juist meerdere kleine muren behangen? De maximale breedte die je kunt bestellen is maar liefst 310 cm. De lengte van het behang is nog vele malen langer. Het fotobehang is te bedrukken tot ruim 1000 cm lang. Je leest het al: de sky is - letterlijk - the limit. Goed om te weten is dat wij het fotobehang leveren wat uit één geheel bestaat. Jouw ontwerp wordt dus niet opgedeeld in verschillende behangstroken. Dat plakt een stuk gemakkelijker!

Wil je nog meer uitpakken met fotobehang? Je kunt ook kiezen voor cirkels van behang. En hier hoef jij geen ingewikkelde contourlijnen voor aan te brengen. We hebben een aantal standaard afmetingen voor je klaargezet. Van een doorsnede van 25 cm tot 300 cm en alles daar tussenin. Een andere manier om niet de hele muur te voorzien van fotobehang is door de werken met behangstroken. Zo breng je gemakkelijk een accent aan op je muur.

rond-behang-weg-met-die-witte-muur-fotobehang-zorgt-voor-kleur

Fotobehang bevestigen in 3 stappen

Ben je enthousiast geworden over het gebruiken van fotobehang, maar kijk je op tegen het bevestigen van het behang? Die zorgen zijn helemaal nergens voor nodig! Het opplakken van fotobehang is helemaal niet zo’n grote uitdaging als het misschien lijkt. We maken het je graag nog gemakkelijker. Hieronder lees je hoe je fotobehang stap voor stap aanbrengt op je muur.

Dit heb je nodig

 • Behangstomer, natte spons of plantenspuit met lauwwarm water
 • Optioneel: BK 15 of een andere verdunde lijm (zoals Perfax Gel Behanglijm)
 • BK 10 of een gelijkwaardige P.V.A.C. Lijm (zoals Perfax Ready & Roll Papier en Vinyl)
 • Plamuurmes
 • Waterpas, schietlood of laserpas
 • Schaar en/of Stanleymes
 • Potlood
 • Lamsvachtroller of blokkwast
 • Spatel of stalen liniaal
 • Natte doek
 • Optioneel: een tweede (of derde) paar handen

Zo bereid je je goed voor

 1. De eerste stap is het schoonmaken van de muur. Verwijder hierbij eventueel oud behang en zorg ervoor dat de muur vrij is van witkalk, waterverf, inkt, krijt of ander vuil is. Je verwijdert oud behang moeiteloos met een behangstomer. Geen behangstomer? Maak het oude behang dan goed vochtig met een spons of een plantenspuit en lauwwarm water. Je kunt het oude behang daarna eenvoudig verwijderen met een plamuurmes.
 2. Is de muur goed schoon? Dan is het tijd voor de volgende stap, het controleren van de muur. Het gaat er hierbij om of de muur voorzien moet worden van voorlijm. Om dit te controleren houd je een natte spons tegen de muur. Als het water langs de muur naar beneden loopt, hoef je geen voorlijm te gebruiken. Neemt de muur het water op? Behandel de muur dan met een voorlijm.
 3. Je muur is er nu bijna klaar voor! Bepaal de loodlijn en gebruik hiervoor de waterpas, laserpas of schietlood.
 4. Knip of snijd vervolgens het fotobehang op wandhoogte.

Zo bevestig je fotobehang

 1. Heb je alle voorbereidingen uitgevoerd? Ligt alles klaar? Dan ben je klaar om het fotobehang te bevestigen! Smeer met een blokkwast of lamsvachtroller de wand in met behanglijm.
 2. Breng het fotobehang aan op de wand. Strijk hierbij het behang licht (met een stalen liniaal of spatel) vlak. Dit doe je in verticale richting.
 3. Verwijder het overtollige behang bij het plafond en de vloer. Doe dit met een spatel en Stanleymes. Snijd met het mes langs de spatel in de hoek van het plafond of de vloer. Zo zorg je voor een rechte lijn.
 4. Het is je gelukt! Je nieuwe fotobehang zit op de muur. En zeg nou eerlijk, dat ging vast een stuk makkelijker dan je dacht!

fotobehang-2-weg-met-die-witte-muur-fotobehang-zorgt-voor-kleur


Nu je alles weet over ons fotobehang, hoef jij alleen nog maar alle quotes van je collega’s te verzamelen of die ene mooie afbeelding uit te kiezen. Andere ideeën zijn natuurlijk ook altijd mogelijk. Zoals je hebt gelezen, is er enorm veel mogelijk! Wat ga jij laten drukken op je fotobehang? Of ben je misschien op zoek naar iets kleinere wanddecoratie? Kijk dan eens bij bijvoorbeeld een foto op metaal.