Hoe plak ik een raamsticker? calender 19-04-2022 time 7 minuten leestijd

Hoe plak ik een raamsticker?

Een raamsticker laten drukken kun je doen voor ontzettend veel verschillende doeleinden. Kleed je etalage aan, zorg voor privacy of kondig een product, evenement of (tijdelijke) actie aan: het kan allemaal! Deze stickers worden vaak gemaakt in grotere formaten. Dat kan het plakken wat lastiger maken. Maar niet met onze handige tips. Volg ons stappenplan en je raamsticker hangt in no-time superstrak tegen het raam!

Heb geduld en neem de tijd

Als er één ding is wat je níet moet doen bij het plakken van een raamsticker, dan is het er een haastklus van maken. Wij kennen genoeg voorbeelden waarbij er te snel gewerkt werd en het resultaat alles behalve mooi is. En dat is zonde van jouw energie en tijd en het mooie ontwerp. Zorg dus dat je de tijd neemt om alles rustig en met beleid te doen. Afhankelijk van de grootte, is het aan te raden om het plakken met z’n tweeën te doen.

Een raamsticker plakken - outdoor

De outdoor raamsticker is geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken. De plakzijde zit hierbij altijd aan de achterzijde, waardoor deze op voorkant/buitenzijde van het raam geplakt wordt. Je kunt deze variant zowel nat als droog plakken.

Is het de eerste keer dat je een raamsticker plakt? In dat geval kun je het beste kiezen voor nat plakken. Dit maakt het herpositioneren een stuk makkelijker, omdat de materiaal - door het vocht - nog niet direct plakt. Ook het verwijderen van luchtbellen onder het materiaal is hierbij een stuk makkelijker. Gaat het dus niet in één keer helemaal goed, dan kun je dit nog gemakkelijk herstellen.

Wil je toch droog plakken? Dan kun je het stappenplan van de Quickmount stickers aanhouden. Het enige verschil is het ontbreken van de kleine gaatjes, waardoor de luchtbellen minder makkelijk weg te werken zijn en het herpositioneren een stuk lastiger is. Extra voorzichtig plakken dus!

raamstickers-plakken-01

raamstickers-plakken-02

raamstickers-plakken-03

Benodigdheden voor nat plakken:

 • Een schone doek
 • Goede ontvetter
 • Een plantenspuit met lauwwarm water
 • Een beetje afwasmiddel
 • Een rakel
 • Een rol schilderstape
 • Een goed scherp mesje
 • Een rolmaat of liniaal
 • Een tweede persoon die je helpt
 • Eventueel een ladder of opstapje

Stap-voor-stap instructies

 1. Zorg dat de hele ondergrond volledig vet- en stofvrij is. Gebruik hiervoor een goede ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van het materiaal.
 2. Doe een klein drupje afwasmiddel in de plantenspuit met lauwwarm water. Let op: echt een klein drupje.
 3. Maak met de plantenspuit het schone en ontvette raam in zijn geheel nat.
 4. Leg de sticker op de kop, dus met de backing naar boven, op een vlakke ondergrond. Haal de bovenste 5 cm van de backing los en vouw deze naar achteren.
 5. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je je handen even nat maken. Dit zorgt ervoor dat het materiaal minder aan je handen zal blijven plakken.
 6. Pak de sticker en trek de volledige backing los. Bij een groter exemplaar is het handig om deze stap met twee personen te doen: één houdt de sticker vast en de ander verwijdert de backing.
 7. Pak de plantenspuit en maak ook de achterkant van de raamsticker nat.
 8. Nu kun je de raamsticker tegen het raam plakken. Door het drupje afwasmiddel is het herpositioneren heel eenvoudig.
 9. Tevreden met de positie en het resultaat? Met een rakel druk je het water (en eventuele luchtbellen) weg.
 10. Maak met een schone doek het raam en de sticker schoon en geniet van het strakke eindresultaat!

Tip: plak je droog en zit er ondanks het gebruik van je rakel toch een luchtbel onder je sticker? Je kunt met een naald voorzichtig een klein gaatje in de luchtbel prikken. Duw de lucht uit de bel en druk de sticker goed aan.


Een raamsticker plakken - One Way Vision

Met One Way Vision kun je van binnen wel naar buiten kijken, maar wordt het zicht van buiten naar binnen grotendeels geblokkeerd. Ideaal dus voor een beetje extra privacy, maar een raam niet volledig dichtplakken.

Belangrijk voor het plakken van de One Way Vision is vooral de temperatuur. Bij temperaturen onder 15 graden Celsius werkt de lijm niet optimaal. Zorgt dus altijd voor een minimale temperatuur van 15 graden op het moment van plakken. Met ons handige stappenplan plak je de raamsticker snel en makkelijk.

one-way-vision-plakken-01

one-way-vision-plakken-02

one-way-vision-plakken-03

Benodigdheden

 • Een schone droge doek
 • Goede ontvetter
 • Een rolmaat of meetlint
 • Een rol schilderstape
 • Eventueel een ladder of opstapje
 • Bij een grote sticker: een tweede persoon

Stap-voor-stap instructies

 1. Zorg voor een volledig stof- en vetvrije ondergrond. Gebruik hiervoor de ontvetter.
 2. ak de sticker (inclusief backing!) en houd deze op de gewenste positie tegen het raam. Met kleine stukjes schilderstape houd je het drukwerk op de juiste positie. Bij het goed positioneren kun je gebruikmaken van een rolmaat of meetlint. Het makkelijkst werkt dit wanneer je dit aan de zijkanten doet. Houd aan de bovenkant in ieder geval zo’n 15-20 ‘los’.
 3. Sla het losse bovenste gedeelte van 15-20 cm om.
 4. Haal ongeveer een rand van 5 cm van de backing los van de raamsticker. Vouw de backing om zodat deze je niet in de weg zit.
 5. Je kunt nu de sticker terugslaan en de bovenste rand vastplakken. Voor een strak resultaat kun je hiervoor het beste een rakel gebruiken. Met deze rakel strijk je het materiaal van binnen naar buiten glad.
 6. Nu het eerste stuk geplakt is, kun je met de rest aan de slag. Trek de backing voorzichtig los en plak met de rakel de raamsticker strak. Neem hiervoor je tijd en trek niet de gehele backing er in één keer af.

Raamsticker plakken - Quickmount

Quickmount is een materiaal dat specifiek voor het bevestigen op ramen wordt gemaakt. Door de kleine gaatjes in het materiaal kun je deze tijdens het plakken relatief eenvoudig herpositioneren en luchtbellen hebben minder kans.

Wat heb je nodig?

 • Een schone droge doek
 • Goede ontvetter
 • Een rolmaat of een linaal
 • Een rol schilderstape
 • Een scherp mesje
 • Eventueel een ladder of opstapje
 • Eventueel een extra persoon, bij grotere raamstickers

Stap-voor-stap instructies

 1. Zorg dat de gehele oppervlakte waar je de raamsticker op wilt plakken volledig vet- en stofvrij is. Dit is nodig voor een optimale hechting.
 2. Houd de sticker, mét de backing, tegen het raam en plak deze aan de zijkanten vast met een stukje schilderstape. Positioneren doe je eenvoudig met de rolmaat of het meetlint.
 3. Maak één van de zijkanten los en sla het losse gedeelte terug. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je van het stukje tape een ringetje maken en de sticker zo vastplakken op het andere deel.
 4. Haal de backing van het losse deel los tot ongeveer het midden. Het mesje gebruik je vervolgens om de backing weg te snijden.
 5. Vouw het losse deel voorzichtig terug, zonder dat deze blijft kleven aan de ondergrond. Met een rakel werk je vervolgens vanuit het midden naar buiten toe en plak je de sticker op die manier strak op het raam.
 6. Herhaal deze stappen en voer deze exact hetzelfde uit voor de andere zijde.

Toch nog niet helemaal tevreden met het eindresultaat? Door de kleine gaatjes kun je de sticker voorzichtig loshalen en weer opnieuw plakken. Dit kun je uiteraard niet oneindig herhalen, op ten duur zal de plakkracht minder worden.


Raamstickers zijn één van de vele verschillende soorten stickers die je bij Reclameland kunt bestellen. Enthousiast geworden en benieuwd waar je stickers nog meer voor kunt inzetten? Wij laten je graag zien dat stickers maken ook voor jou een goed idee is!