Hoe plak ik een raamsticker? calender 19-04-2022 time 7 minuten leestijd

Hoe plak ik een raamsticker?

Raamstickers drukken kun je doen voor enorm veel verschillende doeleinden. Van tijdelijke acties tot het creëren van privacy, alles kan! Raamstickers komen vaak in grote formaten. Hierdoor kun je al gauw denken dat het lastig is om een raamsticker zo mooi mogelijk op het raam te krijgen. Niets is minder waar! Dankzij ons stappenplan plak je jouw raamsticker eenvoudig en snel op het raam.

De gouden tip voor raamstickers plakken

Voordat we uitgebreid vertellen hoe je een raamsticker plakt, geven we je alvast 1 gouden tip: heb geduld. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt zeker voor het bevestigen van raamstickers. Maar laat dat je niet afschrikken! We hebben voor al onze verschillende soorten raamstickers een handig stappenplan geschreven. Met het juiste stappenplan plak jij je raamsticker perfect op het raam.

Zo plak je een outdoor raamsticker

De outdoor raamsticker kan zowel binnen als buiten geplakt worden. De sticker is verkrijgbaar in drie varianten: een basic, premium en transparante variant. Onze outdoor raamstickers kunnen droog én nat geplakt worden.

Heb je nog niet zoveel ervaring met stickers plakken? Dan kun je het beste voor natplakken gaan. Het voordeel hiervan is dat de sticker niet gelijk gehecht is. Ook luchtbellen maken geen schijn van kans! Heb je al ervaring, of wil je niet met water aan de slag? De droogplak methode voor outdoor raamstickers komt overeen met het plakken van quickmount raamstickers. Het enige verschil is dat je zorgvuldiger moet plakken om luchtbellen te voorkomen. Het stappenplan voor het plakken van een quickmount sticker vind je verderop in dit blog!

raamstickers-plakken-01

raamstickers-plakken-02

raamstickers-plakken-03

Dit heb je nodig voor het nat plakken:

 • Schone doek
 • Ontvetter
 • Plantenspuit
 • Lauwwarm water
 • Afwasmiddel
 • Een rakel
 • Schilderstape
 • Mesje
 • Rolmaat of een liniaal
 • Een tweede paar handen
 • Optioneel: een ladder of opstapje

Zo ga je te werk:

 1. Maak de gehele ondergrond volledig vet- en vuilvrij. Dit zorgt voor een optimale hechting van de sticker.
 2. Vul de plantenspuit met lauwwarm water en doe er een klein drupje afwasmiddel bij. Let op: voorkom dat er te veel afwasmiddel toegevoegd wordt!
 3. Maak het schone raam in zijn geheel nat met de plantenspuit.
 4. Leg de sticker met de backing naar boven op een platte ondergrond. Sla aan de bovenzijde 5 cm van de backing om.
 5. Maak je eigen handen nat en pak de sticker aan de bovenzijde vast (het gedeelte zonder de backing). Doordat je handen nat zijn, plakken je vingers niet aan de sticker vast.
 6. Haal de sticker van de tafel af en laat een tweede paar handen de gehele backing van de sticker afhalen.
 7. Maak de achterkant van de sticker nat met de plantenspuit.
 8. Plaats de sticker op het natte raam. Dankzij het drupje afwasmiddel in het lauwwarme water kan de sticker verplaatst worden.
 9. Heb je de sticker op de gewenste plek? Gebruik de rakel om het water onder de sticker weg te duwen.
 10. Maak met een schone doek de sticker droog.

Tip: plak je droog en zit er ondanks het gebruik van je rakel toch een luchtbel onder je sticker? Je kunt met een naald voorzichtig een klein gaatje in de luchtbel prikken. Duw de lucht uit de bel en druk de sticker goed aan.


Zo plak je een one way vision raamsticker

Heb je gekozen voor een one way vision sticker? De belangrijkste voorwaarde voor het plakken van deze soort sticker is de temperatuur. Lage temperaturen hebben namelijk een nadelige invloed op de lijm van deze sticker. Plak voor het beste resultaat de one way vision sticker bij een temperatuur van minimaal 15 graden Celcius.

Het opplakken van je one way vision raamsticker is binnen een mum van tijd gedaan met ons stappenplan.

one-way-vision-plakken-01

one-way-vision-plakken-02

one-way-vision-plakken-03

Wat heb je nodig?

 • Schone doek
 • Ontvetter
 • Rolmaat of een liniaal
 • Schilderstape
 • Optioneel: een ladder of opstapje
 • Optioneel: een tweede paar handen (aan te raden bij een grote sticker)

Zo ga je te werk:

 1. Maak de gehele ondergrond volledig vet- en vuilvrij. Dit zorgt voor een optimale hechting van de sticker.
 2. Plaats de one way vision sticker met backing op de gewenste plek en bepaal de gewenste positie. Hangt de sticker naar wens? Plak de sticker met schilderstape vast. Tip: doe dit aan de linker- en rechterzijde met kleine stukjes tape.
 3. Pak de sticker aan de bovenzijde vast en sla de sticker zo’n 15 tot 20 cm om.
 4. Haal ongeveer 5 cm van de backing los. Vouw de backing om zodat deze niet in de weg zit.
 5. Sla de sticker terug en plak de bovenzijde van de sticker op het raam. Gebruik voor een strak resultaat een rakel en strijk de sticker van binnen naar buiten glad.
 6. Het eerste gedeelte zit erop! Plak de rest van de sticker op het raam. Trek hierbij niet in één keer de gehele backing los, maar werk langzaam naar beneden.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je in slechts 6 stappen jouw one way vision sticker strak op het raam geplakt. Zie je liever een expert het voordoen? Bekijk dan onderstaande video!


Zo plak je een quickmount raamsticker

De quickmount raamsticker is gemakkelijk op te plakken. Er zitten namelijk kleine gaatjes in het materiaal die ervoor zorgen dat de raamsticker tijdens het plakken goed te herpositioneren is.

Wat heb je nodig?

 • Schone doek
 • Ontvetter
 • Rolmaat of een liniaal
 • Schilderstape
 • Mesje
 • Optioneel: een ladder of opstapje
 • Optioneel: een tweede paar handen (aan te raden bij een grote sticker)

Zo ga je te werk:

 1. Maak de gehele ondergrond volledig vet- en vuilvrij. Dit zorgt voor een optimale hechting van de sticker. Zorg dat het raam droog is.
 2. Plaats de sticker op de gewenste locatie van het raam. Let op: haal nog niet de backing los! Gebruik de schilderstape om de sticker op het raam te plakken. Doe dit met een lang stuk tape en plak deze verticaal over het midden van de sticker. Plak de sticker ook aan de linker- en rechterzijde vast met een stukje schilderstape.
 3. Gebruik de rolmaat of een liniaal om te controleren of de sticker recht hangt.
 4. Maak de schilderstape aan de linker- of rechterzijde los en klap de sticker tot de helft om. Plak de sticker in deze positie (tijdelijk) vast door een lusje te maken met de schilderstape. Zorg ervoor dat de backing van de sticker vrij is. De schilderstape zit dus enkel op de bedrukking/voorzijde van de sticker.
 5. Haal het vrijgekomen deel van de backing los, tot het midden van de sticker. Gebruik vervolgens een mesje om de backing los te snijden.
 6. Klap de sticker voorzichtig terug. Laat hierbij de sticker nog niet tegen de ondergrond aankomen! Strijk de sticker vanaf het midden glad. Voor het strakste resultaat gebruik je hiervoor een rakel. Door naar buiten te werken strijk je luchtbellen gemakkelijk onder de sticker vandaan.
 7. Verwijder de schilderstape van het midden van de sticker.
 8. Herhaal stap 4 tot en met 6 voor de andere zijde van de sticker, en klaar ben je!

Hangt de sticker na het plakken toch ietwat scheef, of niet op de gewenste plek? Dankzij de kleine gaatjes die in de quickmount raamsticker zitten kun je de sticker makkelijk loshalen en opnieuw plakken.


Raamstickers zijn één van de vele verschillende soorten stickers die je bij Reclameland kunt bestellen. Enthousiast geworden en benieuwd waar je stickers nog meer voor kunt inzetten? Wij laten je graag zien dat stickers maken ook voor jou een goed idee is!